Krakers seinhuisje moeten pand verlaten

  Krakers seinhuisje moeten pand verlaten


Krakers seinhuisje moeten pand verlaten
Door onze verslaggeefster

NIJMEGEN – De krakers van het seinwachtershuisje aan de Dr. Jan Berendsstraat in de Nijmeegse spoorkuil moeten het pand verlaten. Dat heeft de Arnhemse rechter N. Huijgen gisteren bepaald.

De krakers namen op 12 augustus hun intrek in het huisje op het rangeerterrein bij het centraal station. Volgens hen heeft het pand al lange tijd geen functie meer voor het treinverkeer en is alle apparatuur ondergebracht ineen nieuw gebouwtje verderop. Volgens eigenaar Railinfrabeheer is de apparatuur op de benedenverdieping echter nog steeds in gebruik.

In een kort geding enkele weken geleden eiste de Nederlandse Spoorwegen dat de krakers onmiddellijk het pand zouden verlaten, omdat anders het treinverkeer in het oosten van het land ernstig ontwricht zou kunnen raken.

Bovendien voerde de NS aan dat de krakers zelf in het seinhuisje groot gevaar lopen, vanwege allerlei op krachtstroom werkende installaties in het pand.

De rechter besloot na de zitting nog geen uitspraak te doen, omdat hij eerst zelf poolshoogte bij het seinwachtershuisje wilde nemen om te kijken of het gebouw nu wel of niet door de NS in gebruik is en of er inderdaad sprake is van een gevaarlijke situatie voor de krakers.

Gisteren maakte Huygen bekend de NS in het gelijk te stellen. De krakers moeten binnen twee weken na betekening van het vonnis het pand verlaten.

[squat!net]


Tags: