‘Pas op, jullie leven op een tijdbom’ + nieuw pandje gekraakt

  ‘Pas op, jullie leven op een tijdbom’ + nieuw pandje gekraakt


Zie ook squat.net/nijmegen

‘Pas op, jullie leven op een tijdbom’
Door MARIEKE VENBRUX

NIJMEGEN -Op de zitting kwamen ze er niet uit. De NS niet, de krakers niet, maar ook de rechter niet. Is het gekraakte seinhuis in de Nijmeegse spoorkuil nu wel of niet in gebruik? En is bewoning van de ruimte nu wel of niet gevaarlijk? Rechter N. Huijgen nam gisteren zelf een kijkje in het gebouw.

De krakers zijn er klaar voor. Net als de Arnhemse rechter N. Huijgen. Als ook de NS-delegatie gearriveerd is bij het seinhuisje aan de Dr. Jan Berendsstraat, kan de zogenoemde rechterlijke schouw beginnen.

Het huisje op het rangeerterrein bij het centraal station werd bijna twee maanden geleden gekraakt. Volgens de krakers heeft het pand al lange tijd geen functie meer voor het treinverkeer en is alle seinapparatuur ondergebracht in een nieuw gebouwtje verderop. Eigenaar Railinfrabeheer verklaarde echter dat de apparatuur op de benedenverdieping van het pand nog steeds in gebruik is.

In een kort geding twee weken geleden eiste de NS dat de krakers onmiddellijk het pand zouden verlaten, omdat anders het treinverkeer in het oosten van het land ernstig ontwricht zou kunnen worden; bovendien voerde Railinfrabeheer aan dat de krakers in het seinhuis zelf groot gevaar lopen, vanwege allerlei op krachtstroom werkende technische installaties in het pand.

Rechter Huijgen besloot na de zitting nog geen uitspraak te doen en eerst zelf poolshoogte te komen nemen om na te gaan hoe de situatie écht in elkaar zit. Hoofdbewoner Floris gaf hem gisteren een rondleiding door het pand.

Eerst naar de bendenverdieping, waar zich de verwarmingsinstallatie en de technische ruimte bevinden. Deze laatste wordt door de krakers niet gebruikt.

De verwarmingsinstallatie levert het eerste punt van discussie op. NS-elektricien Vermeulen betoogt dat de ketel door de NS gebruikt wordt om de technische ruimte te verwarmen. Dit is noodzakelijk omdat hier anders vochtvorming kan optreden, hetgeen brandgevaar kan opleveren.

Volgens de krakers wordt de ketel echter al jaren niet meer gebruikt.

Floris: “Toen wij hier kwamen, hebben we de installatie handmatig aan moeten zetten. Dat ding heeft heel lang niet gewerkt.” De servicekaart op de ketel lijkt dit verhaal te bevestigen. Uit de gegevens op de kaart blijkt dat de ketel in 1999 voor het laatst is nagekeken.

Volgens de NS zegt dit echter niets. “Dat niet blijkt dat de installatie is gecontroleerd, wil niet zeggen dat hij ook niet is gebruikt.”

De bovenverdieping, die voorheen dienst deed als kantoorruimte en waar de krakers nu hun intrek in hebben genomen, levert eveneens de nodige discussies op.

Zo bevindt zich in de vloer onder de wastafel een aantal stroomdraadjes die volgens de krakers zijn uitgeschakeld (‘Ook de brandweer heeft verklaard dat de ruimte brandveilig is’), maar waar volgens Vermeulen wel degelijk nog spanning op kan staan. “Een lekkage boven kan samen met de 3000 volt voeding in de technische ruimte beneden gemakkelijk leiden tot brand.”

“Wel vreemd dat de brandweer dit gevaar niet aanwezig achtte”, menen de krakers. “En ook vreemd dat hier jarenlang mensen gewerkt hebben, terwijl het hier zo gevaarlijk is. En waarom zijn tijdens de leegstand het water en de elektriciteit dan niet afgesloten?”

De rechter gaat niet in op het voorstel van de krakers om met een spanningsmeter de draden door te meten.

Tot slot wordt nog een bezoek gebracht aan de technische ruimte beneden.

“Als hier gerommeld wordt met zekeringen, kan de apparatuur en op die manier dus het treinverkeer eenvoudig ontregeld raken”, aldus de NS. De krakers benadrukken dat ze de technische ruimte en de apparatuur met rust hebben gelaten.

De sporen van braak die Huijgen op de toegangsdeur naar en op de meterkast in de technische ruimte aantreft, werken echter niet in hun voordeel. Huijgen: “De NS heeft dit vast niet zelf gedaan.”

“Dat kan iedereen gedaan hebben, er loopt hier vanalles rond”, luidt het weerwoord van de krakers.

Huijgen constateert dat de apparatuur in de ruimte warm is en door de NS gebruikt wordt. Over de gevolgen hiervan voor de krakers doet hij pas over twee weken uitspraak. Een laatste tip wil hij hen nog wel meegeven.

“Passen jullie op, want jullie leven op een tijdbom. Tenminste, als ik meneer Vermeulen moet geloven.”


Krakers nemen intrek in fritestent Marialaan
Door onze verslaggeefster

NIJMEGEN – Een voormalige fritestent aan de Nijmeegse Marialaan is zondagavond door een groep van twintig krakers in bezit genomen. Volgens de krakers staat het pand op nummer 59 langer dan een jaar leeg.

De politie is inmiddels op de hoogte gesteld van de kraak. Zij is bij de krakers langs geweest en heeft leegstand geconstateerd. Op dit moment onderzoekt de officier van justitie of het pand inderdaad al langer dan een jaar leeg staat.

Zo’n anderhalf jaar geleden werd het pand ook al eens gekraakt. In eerste instantie konden de krakers toen blijven zitten, maar na enkele weken moesten zij er toch uit, omdat het pand niet langer dan een jaar onafgebroken leeg had gestaan.

Op dit moment zullen drie krakers, allemaal studenten, in het pand gaan wonen. “We gaan deze week druk aan de slag met het schoonmaken van de ruimtes. Het pand is ontzettend verwaarloosd”, aldus een woordvoerder van de krakers.

“Er ligt een hele dikke laag fritesvet op de grond en er zijn een aantal ruiten kapot. Ook is een gedeelte van het interieur er uitgesloopt.”

Het pand is op dit moment eigendom van Altena Vastgoed BV, een bedrijf uit Den Haag, dat meerdere Nijmeegse panden in zijn bezit heeft. Het bedrijf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Zie ook squat.net/nijmegen

[squat!net]