Politie schiet knokploeg te hulp

  Politie schiet knokploeg te hulp


Vrijdag 6 juli kwam bij Kerkweg 71, Utrecht, de eigenaar ‘s avonds langs met een vriendje. Eerst probeerde hij nogal halfslachtig het slot uit de deur te boren. Toen dit niet lukte sloeg hij het glas uit de deur en probeerde binnendoor het slot open te maken. Van aanwezige krakers kreeg hij een paar tikken op de vingers en een bouwstempel werd achter de deur geplaatst. Probleem opgelost zou je denken… mooi niet dus.

De politie (die in eerste instantie niet wilde komen; “als je kraakt lok je dit soort situaties zelf uit”) kwam ter plekke en iets later ook een Hulp-OvJ. Er volgde wat overleg (tussen eigenaar en politie wel te verstaan) en de krakers werd het volgende door de politie medegedeeld: “doe de deur open en werk mee of we arresteren juliie allemaal”. De verbouwereerde krakers deden de deur open en de politie begon hun spullen in een politiebusje te laden. Ondertussen werd duidelijk dat de politie besloten had om het pand te ontruimen, en wel op art. 2 van de politiewet. Dit artikel gaat over openbare orde en veiligheid en geeft de politie ruimere bevoegdheden in geval van noodsituaties. Met dit artikel is het niet mogelijk om kraakpanden te ontruimen, het optreden van de politie was puur machtsmisbruik.

De politie stelde dat zij de veiligheid van de krakers niet kon garanderen “doen we dit niet dan moeten we morgen met bodybags langskomen (!)”. Totale onzin!! De buurt staat redelijk positief tegenover de kraak, de toegestroomde buurt vormde geen gevaar oid. Ook de eigenaar zat rustig toe te kijken en vrolijk te kletsen met de smeris. Als die eikel zo’n gevaar vormde dan hadden ze hem moeten arresteren, was reden genoeg voor!

De krakers werden met hun spullen bij de kraakkroeg om de hoek gedumpt, terwijl de eigenaar zijn pand ‘terug’ kreeg van de politie. Als je er dus nog niet van overtuigd was; dit maakt wel heel erg duidelijk aan wiens kant de politie staat!

NO JUSTICE, NO PEACE!!

KSU Utrecht