Krakers weer bij papa en mama

 

  Krakers weer bij papa en mama

 


Enkhuizer Courant ­ Noord-Hollands Dagblad 11 mei 2001

Van onze verslaggeefster

ENKHUIZEN – De kraakactie in Enkhuizen is donderdag zonder veel spektakel beëindigd. Om twaalf uur overhandigden de krakers vrijwillig de sleutel van het pand in de Westerstraat aan de deurwaarder. Een uur later werd er door de eigenaren al driftig gestofzuigd en trok lijstenmaker Fons Klaver het pand in. En de dakloze jongeren? Kraker Adriaan Verburg: ,,Ik ga maar weer een nachtje naar papa en mama.”

De krakers hebben bijna vier weken in het monumentale pand gewoond. Twee weken na de kraakactie verloren ze een kort geding dat de eigenaren, de familie Swier, hadden aangespannen. Vorige week waagde de politie een eerste poging tot ontruiming. Dat mislukte. De agenten kwamen het pand wel binnen, maar de krakers hadden zich verschanst op de bovenverdieping en de ladder weggehaald. De politie keerde onverrichter zake weer naar het bureau en de krakers, die zich kennelijk hadden verheugd op enige actie, bleven teleurgesteld achter.

Weinig zin

Maar donderdag ging het anders. De politie wilde herhaling van het optreden van vorige week voorkomen en de krakers waren tot de conclusie gekomen dat doorgaan met de actie weinig zin had. ,,We hebben het met de politie op een akkoordje gegooid”, verklaart Adriaan Verburg. ,,En dus zijn we er zonder verzet uitgegaan.”

Nadat ze het pand hebben verlaten, staan Adriaan en een medekraakster op straat de pers te woord. Jan Swier, een van de eigenaren, leunt uit een bovenraam. De deur is stevig vergrendeld. Binnen wordt gestofzuigd. Tegen half twee komt een man met een kruiwagen vol lijsten aangelopen. Hij wordt binnengelaten. Een paar minuten later hangt er een groot vel papier achter het raam met de mededeling dat lijstenmaker Fons Klaver zich in de winkel zal vestigen. Overbuurman Loek Groot, die al jaren tegen een leegstaand en verveloos pand aan moet kijken, ziet het lachend aan. ,,Het gaat nu wel erg snel.” Het kraakpand kende de afgelopen drie vaste bewoners.

Sympatisanten

Regelmatig kwamen er sympatisanten over de vloer. De drie krakers kunnen vanaf juni een paar maanden in een woning in Enkhuizen terecht. Adriaan Verburg: ,,We kunnen ook in een kraakpand in Zaandam gaan wonen.” Om er quasi beteuterd aan toe te voegen: ,,En nu ga ik maar even naar papa en mama.” De krakers zien af van een hoger beroep tegen de uitspraak van de Alkmaarse rechter.

Afgelopen dinsdagavond zaten de krakers op de publieke tribune van de gemeenteraad. Daar werd ook over de kraakactie gesproken. De politiek vond dat de uitspraak van de rechter geëerbiedigd moest worden. ,,In Amsterdam komt het nog wel eens voor dat krakers – hoewel ze een zaak bij de rechtbank hebben verloren – kunnen blijven zitten. Dan maakt de deelraad er geen probleem van. Maar dat zat er hier niet in.”

 

 

(Foto Theo Groot)

 

 

 

Enkhuizer Courant ­ Noord-Hollands Dagblad 11 mei 2001

 


Tags: