Enkhuizen kraakt

  Enkhuizen kraakt


Politie laat krakers nog even zitten Enkhuizer Courant ­ Noord-Hollands Dagblad 4 mei 2001

Van onze verslaggever WILLEM DE NIET

ENKHUIZEN – Na een voorzichtige poging om het pand te ontruimen hebben deurwaarder en politie gisteren de krakers in Westerstraat 85 ongemoeid gelaten. Toen het niet direct lukte om de krakers op zolder te bereiken werd de actie na een uur beëindigd. Het lijkt er niet op dat er voor komend weekend een tweede poging wordt gewaagd. Klokke tien uur verschijnen de deurwaarder, een sloten(onklaar)maker en een groep politiemensen. De sympathisanten die voor de deur op de grond zitten, schuiven zonder veel aandrang een stukje op. Tientallen mensen kijken toe.

De slotenmaker gaat aan het werk. Hij noch zijn opdrachtgever heeft opgemerkt dat aan de binnenkant stalen schoren tegen de deur zijn aangebracht.

Verbaasd

Er wordt dan ook verbaasd gereageerd als het slot is geforceerd maar de deur niet wijkt. Het gezag trekt zich even terug voor overleg. Besloten wordt een ruit van het aangrenzende woongedeelte van het pand in te slaan en zo naar binnen te gaan. Als het glas rinkelt volgt boegeroep en afkeurend gefluit vanuit het publiek en het pand en vliegen de politiemensen de ballonnetjes met water om de oren. Het weerhoudt de deurwaarder en de politie er niet van naar binnen te gaan. Ook raadslid Jaap Lok van Verenigd en GroenLinks en Hans Langbroek, die namens Enkhuizer Belang enkele weken geleden dacht zijn sympathie te mogen betuigen maar door fractievoorzitter Jan Hart werd teruggefloten, besluiten binnen een kijkje te nemen. Als ze terugkomen zijn ze witheet. ,,De deurwaarder begon ineens te duwen. En niet zo zachtjes”, zegt Lok. En Langbroek: ,,Als hij dat nog een keer doet sla ik zijn kop er af.”

Er ontstaat gemor onder het publiek als politie mensen op afstand wil krijgen. ,,Je blijft van me af. Ik ga wel naar achteren maar je hoeft niet aan me te zitten”, snibt een vrouw. Het grootste deel van het publiek heeft sympathie voor de krakers. ,,Laten ze ergens anders beginnen. Met Westerstraat 4 bijvoorbeeld. Waar de hasjshop in zit. Die wil de gemeente al jaren weg hebben maar er gebeurt maar niks. En dit pand staat al 26 jaar leeg. Gek zijn ze.”

Intussen is een kraakster met stoffer en blik in de weer om de Westerstraat glasvrij te maken. ,,Want we willen niet dat er een hond met zijn poot in trapt.” Kraker Adriaan en een kompaan kijken intussen vanuit het zolderraam triomfantelijk op de menigte neer. ,,Wij zitten hier lekker droog”, is hun commentaar als het begint te regenen. In een emmer aan een touwtje wordt een briefje neergelaten. Een politieman leest: ‘we blijven hier zitten’. Even later gaat een accu voor een televisiecamera in de emmer naar boven en daarna de recorder van Arie Mol van Radio Noord-Holland. ,,Als je de pauzeknop indrukt, kun je commentaar inspreken. En als je klaar bent, druk je weer op pauze.”, luidt de instructie aan Adriaan.

Intussen is de politie ingerukt. Want wat blijkt, de trap naar de zolderetage is verdwenen. En dus staat de politiemacht voor een onneembare verticale kloof. Adriaan lijkt teleurgesteld. ,,Zijn alle smerissen weg”, roept hij naar beneden. Als de bevestiging volgt is zijn reactie: ,,Shit, dan zitten we hier nog even.” Alsof hij graag uit zijn isolement verlost was.

‘s Middags in een luie stoel in de achtertuin zegt Adriaan: ,,Het was inderdaad een beetje een anticlimax. Je rekent ergens op en het komt niet. Wij konden ze wel horen, toen we boven zaten. Ze mompelden iets van dat het geen spoedeisend karakter heeft en dat ze maar gingen. Van de juridisch medewerker van de gemeente hebben we hetzelfde gehoord. Dat ze wel een keer terugkomen, maar niet direct en niet met de ME.”

Netjes

Tijdens de rondleiding benadrukken de krakers dat ze de barricades heel netjes hebben aangebracht. ,,Kijk, de schoren zitten heel netjes geschroefd. Want het is een monument en we willen achteraf geen praatjes krijgen dat we de boel hebben vernield. Hier zie je de enige schade aan een deur. Maar die is ingetrapt door de politie en komt uit in een kamer waar ze niets te zoeken hadden. Nou, we hebben onszelf een biertje beloofd. Op de goede afloop.”

—————————————————————

Familie Swier vindt krakers onbetrouwbaar Enkhuizer Courant ­ Noord-Hollands Dagblad 5 mei 2001

Van onze verslaggeefster

ENKHUIZEN – De familie Swier, eigenaars van het gekraakte pand aan de Westerstraat in Enkhuizen, vindt dat de krakers zich niet aan hun afspraken gehouden hebben. Ze vinden hun gedrag onacceptabel. Via hun advocaat laat de familie weten dat de krakers via hun woordvoerder Adriaan Verburg hadden toegezegd dat ze zich bij een eventuele ontruiming niet zouden verzetten.

Donderdagochtend tijdens de ontruimingspoging hadden de krakers de schuiftrap naar de zolder opgetrokken, waarna de politie en de deurwaarder al snel hun pogingen staakten om de krakers uit het pand te krijgen.

De familie Swier zegt van de krakers een meer professionele opstelling verwacht. ,,Zij tonen zich een slecht verliezer door zich niet aan de uitspraak van het kort geding te houden”, aldus advocaat B. Voogd namens de familie. ,,In de uitspraak is trouwens duidelijk bepaald dat het eventueel instellen van een hoger beroep hen niet het recht geeft in de panden te blijven. Gerechtelijke uitspraken moeten worden nagekomen.”

Hoger beroep

Het eventueel hoger beroep ziet de familie Swier met vertrouwen tegemoet omdat het vonnis aan duidelijkheid niets te wensen overlaat, aldus Voogd. ,,Hoofdregel is nu eenmaal dat het zonder toestemming bezetten van een pand van een ander niet is toegestaan. Het was aan de krakers om aan te tonen dat zij individueel qua huisvesting in een noodsituatie zouden verkeren. Zij zijn hierin tekort geschoten. Op Adriaan Verburg na hebben ze zelfs geen verweer gevoerd. En het argument dat er sprake zou zijn van woningnood voor jongeren in Enkhuizen en dat de panden zouden worden verwaarloosd zijn door de president terecht als niet relevant van tafel geveegd. Een kraakactie is niet bedoeld om dergelijke onderwerpen aan de kaak te stellen.” De familie handhaaft onverkort haar instructie aan de deurwaarder om tot ontruiming over te gaan. Een tweede poging hiertoe zal in ieder geval dit weekend niet worden ondernomen.

—————————————————

Kraakactie vestigt aandacht politiek op wachtlijsten jongerenhuisvesting 9 mei 2001 van onze verslaggeefster

ENKHUIZEN – De kraakactie in Enkhuizen heeft de aandacht van de gemeentepolitiek gevestigd op het probleem van de lange wachtlijsten voor jongerenhuisvesting.

In de gemeenteraad werd dinsdagavond door vrijwel alle fracties aandacht gevraagd voor dit probleem. Jongeren hebben op 14 april de al jaren leegstaande winkel Westerstraat 85 gekraakt. De eigenaren van het pand, de familie Swier, hebben inmiddels een kort geding bij de Alkmaarse rechtbank gewonnen.

Een eerste ontruimingspoging is op niets uitgelopen omdat de jongeren zich op de zolder hadden verschanst. Burgemeester S. de Vreeze sprak hierover zijn teleurstelling uit. De krakers hadden volgens hem beloofd zich niet te verzetten bij een ontruiming. Volgens De Vreeze komt er een nieuwe ontruimingspoging.

Signaal

Een ruime meerderheid van de raad zag de kraakactie als een signaal. ,,We moeten de problematiek van de jongerenhuisvesting maar eens onderzoeken”, vond CDA’er D. Wiersma. Hier sloten de fracties RPF/SGP, VL/GL en de PvdA zich bij aan. J. Hart van Enkhuizer Belang distantieerde zich van de kraakactie.

,,Ten allen tijde dient men andermans eigendom te respecteren”, zo formuleerde Hart het partijstandpunt. H. Langbroek van Enkhuizer Belang heeft echter al publiekelijk steun betuigd aan de krakers. Dus kreeg Hart de vraag voorgelegd of hij namens zijn hele fractie sprak. Voor EB-raadslid J. Tesselaar was dat aanleiding om zijn standpunt te ventileren: ,,Ik ben het bijna eens met Hart. Ik heb me altijd geërgerd aan de leegstand van die panden. Maar ik vind wel dat de uitspraak van de rechter nu geëerbiedigd moet worden.”

PvdA’er H. Bode ergert zich ook aan de jarenlange leegstand van de panden van de familie Swier. ,,In België is een systeem dat eigenaren van panden die langdurig leeg staan een boete krijgen. Zoiets zou hier ook ingevoerd moeten worden, maar dat is meer iets voor de landelijke politiek.”

De wachtlijsten voor een huurwoning zijn ook voor andere leeftijdsgroepen lang, merkte Bode ook nog op. ,,Kopen is door de sterk gestegen huizenprijzen voor starters vaak niet meer weggelegd. Zowel de gemeente als de woningstichting zijn door de toevloed van huurders die hierdoor is ontstaan overvallen.”

Wethouder T. Dekker beloofde dat de politiek binnenkort cijfers krijgt over de wachtlijsten bij de woningstichting.

—————————————-

Krakers weer bij papa en mama Enkhuizer Courant ­ Noord-Hollands Dagblad 11 mei 2001

Van onze verslaggeefster

ENKHUIZEN – De kraakactie in Enkhuizen is donderdag zonder veel spektakel beëindigd. Om twaalf uur overhandigden de krakers vrijwillig de sleutel van het pand in de Westerstraat aan de deurwaarder. Een uur later werd er door de eigenaren al driftig gestofzuigd en trok lijstenmaker Fons Klaver het pand in. En de dakloze jongeren? Kraker Adriaan Verburg: ,,Ik ga maar weer een nachtje naar papa en mama.” De krakers hebben bijna vier weken in het monumentale pand gewoond. Twee weken na de kraakactie verloren ze een kort geding dat de eigenaren, de familie Swier, hadden aangespannen. Vorige week waagde de politie een eerste poging tot ontruiming. Dat mislukte. De agenten kwamen het pand wel binnen, maar de krakers hadden zich verschanst op de bovenverdieping en de ladder weggehaald. De politie keerde onverrichter zake weer naar het bureau en de krakers, die zich kennelijk hadden verheugd op enige actie, bleven teleurgesteld achter.

Weinig zin

Maar donderdag ging het anders. De politie wilde herhaling van het optreden van vorige week voorkomen en de krakers waren tot de conclusie gekomen dat doorgaan met de actie weinig zin had. ,,We hebben het met de politie op een akkoordje gegooid”, verklaart Adriaan Verburg. ,,En dus zijn we er zonder verzet uitgegaan.” Nadat ze het pand hebben verlaten, staan Adriaan en een medekraakster op straat de pers te woord. Jan Swier, een van de eigenaren, leunt uit een bovenraam. De deur is stevig vergrendeld. Binnen wordt gestofzuigd. Tegen half twee komt een man met een kruiwagen vol lijsten aangelopen.

Hij wordt binnengelaten. Een paar minuten later hangt er een groot vel papier achter het raam met de mededeling dat lijstenmaker Fons Klaver zich in de winkel zal vestigen. Overbuurman Loek Groot, die al jaren tegen een leegstaand en verveloos pand aan moet kijken, ziet het lachend aan. ,,Het gaat nu wel erg snel.” Het kraakpand kende de afgelopen drie vaste bewoners.

Sympatisanten

Regelmatig kwamen er sympatisanten over de vloer. De drie krakers kunnen vanaf juni een paar maanden in een woning in Enkhuizen terecht. Adriaan Verburg: ,,We kunnen ook in een kraakpand in Zaandam gaan wonen.” Om er quasi beteuterd aan toe te voegen: ,,En nu ga ik maar even naar papa en mama.” De krakers zien af van een hoger beroep tegen de uitspraak van de Alkmaarse rechter.

Afgelopen dinsdagavond zaten de krakers op de publieke tribune van de gemeenteraad. Daar werd ook over de kraakactie gesproken. De politiek vond dat de uitspraak van de rechter geëerbiedigd moest worden. ,,In Amsterdam komt het nog wel eens voor dat krakers – hoewel ze een zaak bij de rechtbank hebben verloren – kunnen blijven zitten. Dan maakt de deelraad er geen probleem van. Maar dat zat er hier niet in.”

(Foto Theo Groot)

Enkhuizer Courant


Tags: