Utrechtse slooppanden

  Utrechtse slooppanden


Sinds 2 maanden heeft Utrecht er een tiental gekraakte slooppanden bij aan de Vleutenseweg. Nu echter de meeste onteigeningsprocedures afgerond zijn staat de sloop voor de deur, snel daarna zal er gebouwd worden. Het OGU (Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht) wil eind mei/begin juni de krakers eruit hebben. Hoewel de krakers vanaf het begin hebben aangegeven vrijwillig te vertrekken zodra er daadwerkelijk gesloopt gaat worden, zal het OGU wel een kort geding aanspannen. Uit een overlegje met het hoofd juridische zaken van het OGU kwam naar voren dat ze er niet zo veel van snapten, maar wel graag afspraken willen maken. Kort gedingen willen ze zowiezo door laten gaan om een stok achter de deur te hebben.

Iets anders ligt de situatie voor het gekraakte slooppand aan de Amsterdamsestraatweg 117bis. Ook dit is gemeente-eigendom, ook hier gaat het om een sloopblok(je) met een onteigeningsprocedure voor een enkel pand. Ook hier wil het OGU de krakers er eind mei/begin juni uit hebben. Het vreemde is echter dat diezelfde OGU aangeeft dat er pas op zijn vroegst anderhalf jaar na de sloop gebouwt gaat worden, dit omdat de projectontwikkelaar zich heeft teruggetrokken. Dit is zelfs zonder dat bezwaarprocedures zijn meegerekent. Het eerste blokje aan de Amsterdamsestraatweg dat onderdeel uitmaakt van hetzelfde project ging al begin 2000 tegen de grond. Toen sneuvelde er al een kraakpandje, maar ‘in augustus 2000 is het 2e blok (waar ASW 117bis in zit) ook plat en gaan we direct bouwen’. De buurt kijkt dus al anderhalf jaar tegen een troosteloos gat aan.

De krakers beraden zich over te ondernemen axie. Groen Links gaat in ieder geval volgende week in de commissievergadering van ruimtelijke ordening en wonen vragen stellen. Meer nieuws volgt!

KSU Utrecht


Tags: