Van Ostadestraat 311 vanochtend ontruimd

  Van Ostadestraat 311 vanochtend ontruimd


De Van Ostadestraat is vanochtend dus inderdaad ontruimd. er vielen (voor zover bekend) 12 arrestanten waarvan 9 mensen die binnen zaten.Hier het persbericht. Meer info volgt.

Amsterdam, Maandag 19 februari 2001

Persbericht

Naar alle waarschijnlijkheid wordt morgen het gekraakte pand aan de Van Ostadestraat 311 ontruimd door de Amsterdamse politie. De bewoners kregen vrijdag te horen dat er na zeven maanden woongenot alsnog art. 429 was toegekend door de officier van justitie. Artikel 429 sexies houdt in dat de panden minimaal een jaar buiten gebruik moeten zijn voor kraken mogelijk is.

Op 23 juli 2000 werden de woningen gekraakt met hulp van kraakspreekuur de Pijp/Zuid. Een achttal woningzoekenden vonden hierdoor en dak boven hun hoofd. De ruimte op de begane grond stond al jaren leeg, de bovenwoningen waren pas later leeggekomen. Er werd al jaren gespeculeerd met het pand, wat resulteerde in een prijsopdrijving van meer dan 400 procent in drie jaar tijd. Op enkele illegale bouwactiviteiten enige maanden eerder was er niets met het pand gebeurd. Gedurende drie jaar stond het, mede door het ontbreken van meerdere ramen, bloot aan duiven en de gure nederlandse weersomstandigheden.

De avond na de kraak kwamen enkel vrienden van de eigenaar, mr. Wim Jagtenberg, op bezoek om de kersverse bewoners met de dood te bedreigen. Vervolgens hoorde men maanden niets, tot afgelopen vrijdag, zo’n zeven maanden later, de officier van justitie besloot dat de actie illegaal was geweest. Immers, er hadden korter dan een jaar voor de kraak bouwactiviteiten plaats gevonden, en dus is er volgens hem art. 429 sexies van toepassing. De bewoners moesten per direct vertrekken.

Er kunnen enkele vraagtekens geplaatst worden bij deze beslissing. Waarom doet men er zolang over om uitspraak te doen? In principe wordt zo’n uitspraak, in het belang van beide partijen (krakers en eigenaar), zo snel mogelijk, dat wil zeggen binnen een a twee weken gedaan. Waarom heeft de eigenaar in deze tijd geen civiele zaak aangespannen, zodat hij door kon gaan met zijn illegale praktijken? En waarom komt deze uitspraak net nu, op vrijdagnamiddag en drie dagen voor een zgn. ontruimingsgolf? Hiermee wordt elke mogelijkheid om een juridisch verweer te voeren bij voorbaat uitgesloten.

Na ontruiming zal mr. Jagtenberg door kunnen gaan met zijn illegale verbouwing tot luxe-appartementen totdat Bouw- en woningtoezicht hem hiervoor op de vingers tikt, waarna opnieuw leegstand zal volgen. Deze ontruiming is dus een ontruiming voor leegstand, en misschien is dit burgemeester Cohen nog niet duidelijk gemaakt, maar dat is tegen het beleid van de gemeente. Wij zullen ons daarom niet neerleggen bij een ontruiming waarbij de politie zich als vanouds van haar beste kant laat zien en een heuse Sovjet-achtige parade weggeeft op kosten van de Amsterdamse burger. Wij zullen alle middelen aangrijpen om deze woningen bewoond te houden.

Voor meer informatie kan u dinsdag contact opnemen met 06/24437991

algemeen: Kraakspreekuur de Pijp/Zuid elke maandag van 19u00 tot 20u30 Van Ostadestraat 55h 1072 SN Amsterdam tel. 020 6761427

Kraakspreekuur de Pijp/Zuid