Fotomateriaal van agent is volgens politie nooit gebruikt

  Fotomateriaal van agent is volgens politie nooit gebruikt


Fotomateriaal van agent is volgens politie nooit gebruikt

Door onze verslaggeefster

NIJMEGEN – Voor zover bekend heeft de politie nooit foto’s gebruikt die een agent van het korps Gelderland-Zuid in zijn vrije tijd maakte.

Dit laat een politiewoordvoerder weten naar aanleiding van de klacht die een actievoerder uit de Nijmeegse kraakbeweging bij de politie heeft ingediend. De Werkgroep Klachten Politieoptreden wil dat het duidelijk is voor wie de fotograaf foto’s maakt en wat er vervolgens met de foto’s gebeurt. De fotograaf, in het dagelijks leven werkzaam als politieagent, fotografeerde vorige maand een aantal mensen bij een kraakactie aan de Ubbergseweg in Nijmegen. De man toonde op verzoek eerst de perskaart van het Ubbergse huis-aan-huisblad De Rozet. Daarna legitimeerde hij zich met zijn politiekaart. Enige tijd later was hij aanwezig bij de ontruiming van een kraakpand in Lent. Gekleed in politieuniform legde de fotograaf de krakers vast.

Volgens de politiewoordvoerder is het altijd bij zowel media als politie bekend geweest voor wie de agent werkte. ‘En daar was wat ons betreft niets mis mee.’ Wel is het korps volgens de woordvoerder van mening dat zijn foto’s nooit zo maar voor politiedoeleinden gebruikt zouden mogen worden. ‘Dat is voor zover wij kunnen nagaan ook niet gebeurd. Als dat wel zo zou zijn, zou het vermenging van taken zijn die ons niet zuiver lijkt.’

Wanneer foto’s van derden voor politiedoeleinden gebruikt worden, moeten deze door de rechter-commissaris worden opgevraagd. ‘Ook wanneer ze gemaakt zijn door een agent in zijn vrije tijd’, aldus de woordvoerder. De politie kan verder niet inhoudelijk reageren omdat de brief met de klacht die de Werkgroep vorige week verstuurde, de districtschef nog niet heeft bereikt. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is in het geheel niet blij met de dubbelfunctie van de fotograferende agent. ‘Hij legitimeert zich als persfotograaf, maar is geen fotojournalist van hoofdberoep. Dat is zeer onwenselijk’, aldus Ellie Speet van de Sectie Fotojournalisten van de NVJ. De NVJ vindt het van belang dat het publiek weet wie daar foto’s staat te maken en twijfelt er aan of dat in dit geval zo is. Situaties zoals die bij de kraakpanden tasten de goede naam van fotojournalisten aan.

[squat!net]