Villa Kraaksteen opnieuw gedagvaard

  Villa Kraaksteen opnieuw gedagvaard


persbericht Nijmegen 22 februari 2001

Villa Kraaksteen opnieuw gedagvaard

Morgen, vrijdag 23 februari, dient er voor de tweede maal een kort geding tegen ons, de bewoners en gebruikers van Berg en Dalseweg 122.

Ook nu weer eist eigenaar atrium vastgoed II B.V. dat wij het pand verlaten. In de twee jaar dat wij hier wonen en werken is dit nu al de vijfde keer. Vorig jaar zouden wij het pand moeten verlaten omdat het niet meer verzekerd zou kunnen worden. Dit bleek na het aangespannen kort geding niet zo te zijn. Drie keer eerder werd al gezegd dat ze het pand wilden gaan verbouwen. Keer op keer hebben wij om concrete aanwijzingen gevraagd en keer op keer bleef het antwoord in vaagheid gehuld. Atrium heeft namelijk een bouwvergunning nodig om te gaan verbouwen. Tot augustus 2000 had Atrium nog niet eens de moeite genomen om die aan te vragen.

Dit is ook niet zo raar gezien de geschiedenis die het pand met deze eigenaar heeft. Voorbeeld hiervan is de illegale verbouwing in 1996 voor kleine studentenhokjes, die dan tegen woekerprijzen verhuurd zouden gaan worden. Deze verbouwing gebeurde echter zonder vergunning en was in strijd met het toemalige bestemmingsplan. De gemeente heeft toen de verbouwing stilgelegd.

Na langdurige leegstand hebben wij, op 21 januari 1999, het pand weer in gebruik genomen en omgedoopt tot Villa Kraaksteen. In de twee jaar die wij hier nu zitten, is het pand een ruimte geweest voor individuen en groepen om zich te ontplooien. Zo hebben er twee dansgroepen en kindercircus gebruik kunnen om hier te oefenen en er is een circusvoorstelling geweest in de collegezaal. Ook maken veel jongeren gebruik van onze fietsenwerkplaats en computerruimte.

Dit alles zou nu weer moeten verdwijnen voor de plannen van deze speculant. Atrium vastgoed is namelijk één van de vele BV’tjes van Buys en Partners. Zij willen het pand nu als kantoor ruimte gaan verbouwen. Alsof er al niet genoeg kantoren leegstaan, moeten ook panden waar goede sociale woningen kunnen komen worden ‘verkantoriseerd’. Het feit dat Buys en Partners alleen uit is op geld verdienen blijkt bijvoorbeeld ook uit dat zij de panden in de Ziekerstraat heeft gekocht om veel winst te maken en nu de doorsteek van de koopgoot tegen houden, omdat de gemeente niet ‘genoeg’ voor de panden wil betalen.

Alles wijst erop dat de inmiddels verleende bouwvergunning slechts aangevraagd is ons uit het pand te krijgen. Aanwijzingen dat het pand snel in gebruik zal worden genomen zijn bij ons nog niet bekend. Ontruiming zal dus leiden tot hernieuwde leegstand.

Wij hebben het pand destijds gekraakt als protest tegen de leegstand en dat speculanten alleen maar geld willen verdienen ten koste van een leefbare stad. Wij zijn het dan ook niet eens met de ‘plannen’ van de eigenaar en weigeren aan deze gang van zaken mee te werken.

Villa Kraaksteen moet blijven!!!

[squat!net]


Tags: