Krakers trekken in gemaalwoning Ubbergseweg

  Krakers trekken in gemaalwoning Ubbergseweg


Krakers trekken in gemaalwoning Ubbergseweg

Door onze verslaggeefster

NIJMEGEN – Het voormalig gemaalwachtershuisje van het Hollandsch-Duitsch Gemaal aan de Ubbergseweg in Nijmegen is gisteren gekraakt. Volgens de krakers en enkele buurtbewoners staat het huis langer dan een jaar leeg. De politie heeft leegstand geconstateerd en heeft vooralsnog geen actie ondernomen tegen de krakers.

Het pand is eigendom van het polderdistrict Groot Maas en Waal. Directeur J. Knoops van het polderdistrict reageert verrast op de kraakactie. Volgens hem is zijn medewerker, de voormalige gemaalwachter, pas op 1 mei vorig jaar uit het huisje vertrokken. ‘Ik heb begrepen dat dit juridisch belangrijk is, maar we gaan nu verder uitzoeken wat we kunnen doen.’

Het polderdistrict wil het gemaalwachtershuis graag verkopen. ‘En onze makelaar meldde onlangs dat het binnenkort als woonhuis verkocht wordt. Ik ben dus erg nieuwsgierig wat de achtergrond van het kraken is.’

De krakers traden gisteren even na de middag het huis met ongeveer vijftig mensen binnen. ‘Maar de bedoeling is dat we hier met zijn drieën gaan wonen.’ Eerst willen ze het huisje opknappen. Er is momenteel geen verwarming en ook de rest van het huis is hard aan een oppoetsbeurt toe. Na de twee jaar geleden afgeronde renovatie van het Hollandsch-Duitsch Gemaal was het polderdistrict aanvankelijk van plan het gemaalwachtershuisje te slopen. Het gemaal is een monument dat volgens een adviesbureau beter tot zijn recht zou komen zonder het huisje. De Monumentencommissie van Nijmegen wist vervolgens toch te voorkomen dat de sloopvergunning werd afgegeven. Daarna besloot het Polderdistrict de medewerker te laten verhuizen en het huisje te verkopen. Knoops: ‘Het huis voldoet aan geen enkele eis van de moderne tijd. Een investering was het ons niet waard.’ De krakers hebben gisteren een brief aan de officier van justitie de deur uit gedaan. Ze verwachten binnenkort antwoord te krijgen.

Buurtbrief krakers
squat.net/nijmegen

[squat!net]