Cineak wellicht vandaag ontruimd

  Cineak wellicht vandaag ontruimd


CINEAK in Amsterdam waarschijnlijk vandaag ontruimd

Justitie schendt afspraak met sociaal-advocatuur

Uit betrouwbare bronnen hebben wij vernomen dat de gemeente Amsterdam van plan is om vandaag, dinsdag 19 december, een aantal panden in Amsterdam te ontruimen. Tijdens deze golf zou ook de vorige week gekraakte CINEAK ontruimd worden. Dit is tegen de afspraken die met de hoofdofficier van Justitie gemaakt zijn. Het pand heeft namelijk nog steeds geen uitspraak gehad ten aanzien van de legaliteit van de kraak. Onze advocaat heeft al een kort geding tegen een mogelijke negatieve uitspraak aangekondigd. De afspraak tussen de Amsterdamse sociaal-advocatuur en de hoofdofficier van Justitie is echter dat er niet ontruimd wordt zolang er nog een juridische procedure loopt.

De CINEAK, het vorig jaar failliet gegane Planet Hollywood, werd zondag 10 december na een jaar leegstand gekraakt. De nieuwe gebruikers van het pand willen het pand zijn oorspronkelijke functie teruggeven, namelijk laagdrempelige informatievoorziening door middel van goedkope film. Bovendien willen we aan de stad Amsterdam een plek toevoegen waar mensen hun ideeën kunnen uitdrukken en uitwisselen door middel van allerhande kanalen. Blijkbaar willen gemeente en justitie de plannen van de CINEAK koste wat kost dwarsbomen. Ze gaan zelfs zover gemaakte afspraken te schenden omdat ze er blijkbaar geen vertrouwen in hebben het kort geding te kunnen winnen. Het initiatief van de CINEAK wordt zo een rechterlijke toetsing ontzegd. We betreuren dat er door deze voortijdige ontruiming slechts één succesvolle gratis filmavond mogelijk is geweest. De gezellige en volle CINEAK bewees in ieder geval al na 8 dagen haar pretenties waar te kunnen maken.

Volgens ons mag deze mogelijke ontruiming zeker niet het einde zijn van het oude Cineac concept en het prachtige pand wat speciaal voor deze toepassing door architect Jan Duiker ontworpen was. Het pand is een uniek monument en had eigenlijk niet op zijn ‘Amerikaans’ verbouwd mogen worden door Planet Hollywood. Dit is echter wel gebeurd, en waarschijnlijk zal het pand hierdoor nooit meer zijn originele architectonische waarde terug kunnen krijgen.

Door alle afspraken te schenden denken de gemeente en justitie zich boven de wet te kunnen plaatsen. Deze gang van zaken is voor ons niet acceptabel.

De bewoners en gebruikers van de CINEAK

Voor meer informatie: http://squat.net/cineak

[squat!net]