Kraken in Amsterdam-Noord en Utrecht

  Kraken in Amsterdam-Noord en Utrecht


Onderstaande berichten komen van de kraken-maillijst, welke ook ter inzage is via http://www.dvxs.nl/~skwot/

abonneren op deze maillijst kan door het sturen van een lege mail aan kraken-post-subscribe [at] dvxs [dot] nl

  Amsterdam – Noord

Zo vaak wordt er niet gekraakt in Noord, dus het was vandaag een bizonder dagje. Asterweg 45 werd gekraakt voor een aantal mensen die uit een sloopblok in de staats moesten. Eigenlijk stond nummer 47 ook op het verlanglijstje, maar dit bleek in gebruik als logeerruimte van het naastgelegen Hindoestaans partycentrum. De bedrijfswoning was al eerder wild gekraakt en toen op onduidellijke wijze ontruimd. De nieuwe krakers troffen nog wel wat resten van hun bewoning aan in de vorm van een verlepte wietplantage en veel vuilnis.

Dit is ondertussen het vierde kraakpand op hetzelfde industrieterrein achter de Shell. Het is daar een wat verlopen gribus (al voordat de krakers kwamen) en er zijn plannen voor het doortrekken van een weg en het slopen van vervallen loodsen. Van deze loodsen zijn er ook een paar gekraakt.

Omdat het naastgelegen partycentrum een vinger in de pap van de Asterweg 45 heeft, kan het geen kwaad alvast op de kaart te kijken hoe je er moet komen, voor het geval er alarm mocht komen.

Route vanaf CS: Linkerpont, voorbij het tolhuis fietsen, ranonkelkade blijven volgen langs het water (dus van de hoofdweg af). Eerste brug op de ranonkelkade oversteken, grasweg op (richting achterpoort van Shell) en al na twintig meter naar rechts, de Asterweg op. Doorkrossen tot vlak bij de distelweg en dan treft u het aan de linkerkant aan.

Naar verluid was dit de enige (!) kraak vandaag in Amsterdam. Een andere kraak in oud west was afgeblazen omdat de betreffende ruimte verhuurd was.

  Utrecht

Het op 25 augustus gekraakte Maliebaan 72 kreeg afgelopen vrijdag een koopcontract door de bus gedouwd. Omdat eerder in een kort geding werd bepaald dat de krakers moesten vertrekken zodra er een nieuwe eigenaar was, hebben zij nu 2 weken om iets anders te zoeken. Hiermee komen 11 mensen op straat te staan, waaronder het pas ontruimde Vleutensewegterrein. Ook verliest krakend Utreg een van de spaarzame autonome ruimtes die zij nog heeft. Eetcafe, kroeg, bands & teknodingen en ruimte voor FNB gaan hierbij verloren. Saillant detail is dat de vorige eigenaar, Chris van Maarseveen (belastingoplichter en knokploeggevaarlijke speculant) met deze koop indirect zijn oude hoofdkantoor weer terug koopt. Indirect omdat hij zelf nog zo’n 100 miljoen moet dokken. Een oude BV van hem, nu geleid door zijn zoon en zijn voormalig financieel adviseur, heeft het pand en aangrenzende tuin voor een slordige twee miljoen gekocht.

Op de Tractieweg zitten de mensen ook in de stress. De 21e dient het kort geding, een ketelbouwbedrijf wil de loods tijdelijk gebruiken. Dit bedrijf schijnt op de rand van de afgrond te balanceren en moet koste wat kost de loods gebruiken. Ze worden wanhopig en doen vreemde dingen. Zo hebben ze al een hek open geslepen om doodleuk wat op het terrein te parkeren, zijn ze in het pand geweest en hebben ze een boot in de haven geparkeerd. Afgelopen vrijdag moest het bedrijf koste wat kost beginnen ‘met werken’. Er is veel overleg geweest tussen advocaten, bedrijf en smeris en het lijkt nu wel weer wat rustiger. De knokploeg die vrijdag zou komen deed dat gelukkig niet. De bewoners zijn redelijk positief over hun kansen op het KG.

Het enkele weken terug gekraakte Abstederdijk 93a is verlaten. Er kwam al snel een dagvaarding en de bewoners zagen geen heil in een rechtszaak…

De roddel dat de Gansstraat weg moet is gelukkig niet meer dan een vage roddel, er zijn onlangs weer wat plankers bijgekomen in de omliggende panden, dus men zit er voorlopig nog wel even.

kraken-maillijsters