Krakers bezetten pand in Rusland (Am*dam)

 

  Krakers bezetten pand in Rusland (Am*dam)

 


site van de krakers: http://squat.net/tjetjenie

Persbericht

Amsterdam 19 november 2000

Vandaag, zondag 19 november zijn in Amsterdam wederom een aantal leegstaande panden middels een kraakactie aan het woningbestand toegevoegd. Terwijl de Zwarte Pieten al gooiend de Dam onveilig maakten verschafte een groep krakers zich met behulp van een lange ladder toegang tot het pand Rusland 11-13, gelegen tussen de Kloveniersburgwal en de Oudezijds Voorburgwal. De bovenverdiepingen van het pand, een beschermd monument, staan al bijna tien jaar leeg omdat op de begane grond een winkel gevestigd is, die de trap naar boven weg gesloopt heeft om een paar extra vierkante meters winkelruimte te kunnen creëren. Wonen boven winkels, een probleem waar de gemeenteraad van Amsterdam reeds vijftien jaar over debatteert. Tientallen brieven naar eigenaren, officiële aanschrijvingen en dreigementen hebben vrijwel geen resultaat gehad. De Kalverstraat, Leidsestraat en menige andere winkelstraat in Amsterdam staat voor twee derde deel leeg omdat slechts de begane grond wordt gebruikt. ?Zachte middelen? hebben gefaald, dat moest ook wethouder Krikke onlangs toegeven. Panden die een (gedeeltelijke) woonbestemming hebben moeten bewoond worden. Dat helpt niet alleen tegen de woningnood, maar helpt ook tegen verloedering, onveiligheid en verkrotting van oude vaak monumentale panden. De oplossing ligt echter voor de hand: Onteigen weigerachtige

eigenaren. De discussie hierover binnen de Gemeenteraad en de Commissie is in volle gang. De Krakers van Rusland eisen van de gemeente dat ze de haar gegeven beleidsinstrumenten gebruikt om een voorbeeld te stellen en dit pand zijn oorspronkelijke bestemming terug te geven. Binnenkort zullen de bewoners een Raadsadres indienen om hun eisen naar voren te brengen. De eigenaar van het pand, de hotelketen Radisson SAS, heeft met haar nieuwbouw de twee pandjes volledig omsingelt. Het was ooit de bedoeling om ook deze monumenten te slopen, maar dat is gelukkig afgewezen. Ook het toevoegen van de panden aan het hotel is door de dienst Bouw en

Woningtoezicht en de afdeling Monumentenzorg radicaal afgewezen. Ze zijn het met de krakers eens dat de panden weer via de begane grond ontsloten en bewoond moeten worden.

Noot voor de redactie: Aan het pand hangt een groot spandoek met de tekst: WONEN BOVEN WINKELS, GEMEENTE: ONTEIGEN DIT PAND meer info: http://squat.net/tjetjeniemet beelden

 

  einde persbericht

[squat!net]