Krusegate 7 & 9 in Oslo bedreigt met ontruiming

  Krusegate 7 & 9 in Oslo bedreigt met ontruiming


Samenvatting artikel Gateavisa nr. 166:

Elf jaar geleden kraakten een groepje idealistische jongeren Krusegate 9. De villa was in verregaande staat van ontbinding na 20 jaar verwaarlozing en langdurige leegstand. Op een tafel die binnenstond werd een jerrycan benzine aangetroffen met lucifers ernaast. Dit werpt een ander licht op de andere branden in panden van eigenaar ‘Selvaag Bygg’.

Dit bedrijf liet het pand verkrotten om op die manier makkelijker een sloopvergunning te kunnen verkrijgen. Dit werd gedwarsboomd door de opknapaktiviteiten van de bewoners die ondertussen het buurpand erbij hadden gekraakt. Er werd elektra, water, centrale verwarming en riolering aangelegd en het opengebroken dak werd gerepareerd. Op basis hiervan en het langdurige verblijf in de panden hopen de bewoners te kunnen aantonen dat ze stilzwijgend huurrechten hebben verkregen.

In hun strijd tegen de ontruiming en voor een legalisering worden de bewoners gesteund door de stedelijke monumentenzorg, heemkunde vereniging en buurtbewoners. De vele kulturele aktiviteiten zorgen er ook voor dat de bewoners steun in veel wijdere kringen hebben gekregen. Ook politici hebben zich uitgesproken voor het behoud van de panden en het behoud van de aktiviteiten (m.n. literatuurfestivals en andere kulturele evenementen). Onder deze druk heeft selvaag de plannen gewijzigd en heeft ondertussen toegezegd de panden wel te willen behouden. Konkrete plannen zijn echter nog niet overlegd.

Selvaag wil dat de bewoners oprotkontrakten tekenen met als oplazertermijn de 1e september. Indien dit niet getekend wordt zou Selvaag eerder stappen ter ontruiming kunnen nemen.

meer gateavisa: http://wit.no/doogie/ga/

meer info over kraken in Oslo: scan [at] squat [dot] net

[squat!net]