Groningen: Hoogstraatje 3 en 5 en Herestraat 40a gekraakt

  Groningen: Hoogstraatje 3 en 5 en Herestraat 40a gekraakt


Op hemelvaartsdag (donderdag 1 juni 2000) is er in het centrum van Groningen een drietal aaneengesloten panden gekraakt. Hier volgt de tekst van de buurtverklaring:

————

” Moi Stadjers

Vandaag hebben wij het pand aan het Hoogstraatje 3 en 5 (en Herestraat 40a, sic.) gekraakt. Dit pand heeft al twee jaar onnodig leeg gestaan, omdat de vorige gebruiker, het horecabedrijf Roadhouse Groningen, failliet is gegaan. Het pand wat in handen is van Wille Vastgoed BV uit Amsterdam (P.G. Boschen, Heregracht 93, sic.) wordt op dit moment slechts gebruikt voor speculatieve doeleinden. De enorm hoge bedragen die gevraagd worden in het centrum van Groningen maakt het onmogelijk om sociale woonwerkpanden op te zetten.

Met deze kraak willen wij voorkomen dat de gehele Groningse binnenstad dichtslibt met grote bedrijven en dat er steeds minder plaats is voor betaalbare woonruimtes en niet-commerciele initiatieven. In dit pand, het Hoogstraat Complexje, willen verschillende en groepen een cultureel en maatschappij-kritische vrijplaats opbouwen. Dit houdt in dat er een groep mensen in dit gebouw gaan leven in een woongroep. Voor deze manier van samenleven is er op dit moment in de binnenstad nauwelijks ruimte.

Hiernaast zal er een ontmoetingsruimte worden geopend met een gratis internetwerkplaats en waar eveneens informatie te verkrijgen is over sociale-, milieu- en maatschappijkritische vraagstukken bekeken vanuit een anarchistisch en links radicaal perspectief. Tevens komt er een weggeefwinkel, een plaats waar geld geen enkele waarde heeft, en spullen gratis gebracht en gehaald kunnen worden.

Haal een croisantje bij de overburen en lees een boekje bij ons!”

[squat!net]