Vervolg kraak in Nieuwegein

  Vervolg kraak in Nieuwegein


Krakers Nieuwegein spannen Kort Geding tegen de staat aan.

Omdat de argumenten die de OvJ gebruikte om de negatieve uitspraak voor het zaterdag gekraakte terrein te onderbouwen kant nog wal raakte, besloten de krakers een kort geding tegen de staat aan te spannen. Even was het onduidelijk of de OvJ zou wachten met ontruiming (in Utrecht wil justitie immers niet aan een ‘herenakkoord’ aangaande het afwachten van dergelijke kort gedingen), maar dat gebeurde gelukkig dus wel, en het kort geding diende vanochtend, woensdag.

De OvJ stelde dat een zestal oude losgekoppelde computers, een telefoonaansluiting, een beveiligingscontract en een aanstaande verwarming in het kantoorpand (paar 100 m2) structureel gebruik waren, daarnaast had het pand ‘geen woonbestemming’. Verder ‘werd er gereedschap in de loods van 700 m2 opgeslagen’. Dat het hier om welgeteld een hamer, een vijl en wat schroefjes ging, vertelde hij er niet bij.

Advocaat van de krakers, Erik Hummels, veegde deze argumenten simpel van de tafel: de aangehaalde argumenten hebben immers niets met art. 139 en 429 te maken. Het is ook echt te absurd voor woorden!

Wat wel heel vervelend is, is dat de de directeur van het bedrijf van de eigenaresse opeens op de proppen kwam met wat betalingsbewijsjes.

Dat zou een bedrijf betaald hebben voor gebruik van het terrein + gebouwen. Een huurcontract kon hij er echter niet bij laten zien. Deze ‘bewijslast’ is flinterdun, dan wel klinkklare onzin, gevreesd wordt echter wel voor een negatieve uitspraak, aangezien justitie zich maar al te graag voor het karretje van eigenaren wil laten spannen. Daarnaast was de behandelende rechter diegene die ook de Villa ‘Staatsgeheim’ binnen 24 uur heeft laten ontruimen, vanwege het o zo spoedeisende belang. In dat pand zit nu antikraak en er gebeurd niets.

Als je langs wilt gaan kun je terecht op de marconiebaan 34 te Nieuwegein. De uitspraak is donderdag over een week om 10 uur ‘s ochtends.

[squat!net]