Arnhemse rechter voor de 2e keer gewraakt!!!

  Arnhemse rechter voor de 2e keer gewraakt!!!


De Gelderlander – dinsdag 7 maart 2000

Krakers jagen personeel naar toilet bij buren

ARNHEM – Pas gistermiddag, in de rechtszaal, werd het de krakers van drie etages in de Nijmeegse Broerstraat duidelijk hoe de dagvaarding voor het kort geding hen had moeten bereiken. De deurwaarder had de envelop met het document vorige week woensdag bij hen onder een deur door geschoven, zo bleek. Zonder succes: de krakers hoorden pas zaterdagavond via via over het kort geding…

Door onze verslaggeefster Reden voor hun raadsman, L. Sévèke, om rechter J. Hooft Graafland om meer voorbereidingstijd te vragen. Advocaat Kobossen van de eigenaar van het pand had hem de dagvaarding immers gisterochtend ook niet willen geven, zo zei Sévèke. Toen de rechter hem echter geen uitstel gunde, greep Sévèke naar het laatste middel: wraking.De rechter geeft ons te weinig voorbereidingstijd en wekt zo de schijn van partijdigheid”, zo lichtte Sévèke zijn verzoek tot wraking toe. De voor de gelegenheid bijeengeroepen wrakingskamer, bestaande uit drie andere rechters, ging daar echter niet in mee en besliste dat Hooft Graafland door mocht gaan met het kort geding.De betreffende etages werden 20 februari gekraakt. Het gaat om de tweede, derde en vierde etage boven modezaak Elysio, eigendom van Elizen Vastgoed uit Twello. Op de begane grond is de winkel gevestigd, de eerste verdieping gebruikt Elysio als opslagruimte, op de tweede etage is de keuken en het toilet voor het personeel.Typisch een woonwinkelpand uit de jaren vijftig”, betoogde mr. Kobossen. Beneden de winkel, boven het woonhuis van de winkelier. Zo werkt het tegenwoordig niet meer, maar omdat er geen aparte opgang is naar de bovengelegen etages, kunnen ze niet als zelfstandige woonruimte worden gebruikt.”Het spoedeisend belang van de zaak ligt volgens Kobossen vooral in de keuken en het toilet op de tweede etage. Sinds de komst van de krakers moet het personeel van Elysio naar de buren om koffie te zetten en naar het toilet te gaan. Een onhoudbare situatie, aldus de eveneens aanwezige directeur van Elysio.Vorig jaar augustus werd het pand ook al gekraakt, en na de ontruiming die daarop volgde, benaderde de gemeente Elizen om te bekijken of de leegstaande etages tot woonruimte konden worden omgebouwd. Onderzoek van een architect wees uit van niet, aldus Kobossen. Het is niet mogelijk een eigen opgang te creëren.”Sévèke betoogde dat Elizen de drie etages illegaal aan het woningbestand heeft onttrokken. De eigenaar had best een toilet en een keuken op een van de onderste verdiepingen aan kunnen leggen, maar liet dat na om geen kostbare winkelruimte aan het pand te onttrekken, zo redeneerde hij. Zijn voorstel om gezamenlijk gebruik te maken van keuken en toilet, werd door de tegenpartij naar de prullenmand verwezen. Dat kan ik mijn mensen niet aandoen”, zei de directeur van Elysio.De rechter doet morgen uitspraak.


Krakers moeten uit etages boven Elysio

Door onze verslaggeefster donderdag 09 maart 2000

NIJMEGEN – Vandaag voor half vijf moeten de krakers van drie etages in de Nijmeegse Broerstraat het pand te verlaten. Als ze dat niet doen, krijgt de eigenaar van het pand hulp van politie en justitie om het te ontruimen. Dat heeft rechter Hooft Graafland beslist in het kort geding dat de eigenaar van het pand, vastgoedbedrijf Elizen, tegen de krakers had aangespannen. Volgens de rechter heeft de huurder van het pand, modezaak Elysio, de tweede etage van het pand wel degelijk in gebruik, in tegenstelling tot wat de krakers zeggen. Het argument van de krakers dat de drie bovenste etages zonder vergunning aan de woonruimte onttrokken zijn, is volgens hem niet ter zake doende. De krakers zijn niet degenen die daarover beslissen, zegt de rechter, dat moet de bevoegde overheidsinstantie doen. Bovendien laat de rechter meewegen dat het personeel van de winkel door de kraakactie geen gebruik meer kan maken van het toilet en de keuken, die op de tweede etage zijn gelegen. De krakers zeggen het pand niet vrijwillig te zullen verlaten. Zij vinden het onverteerbaar dat Elizen niet bereid is 2 vierkante meter winkeloppervlak op te geven voor een eigen entree voor de bovengelegen woonetages.

[squat!net]