Grootste ontruiming sinds ‘De Kolk’ verwacht in de Betuwe

  Grootste ontruiming sinds ‘De Kolk’ verwacht in de Betuwe


PERSBERICHT 10-1-2000

Rechter laat NS een week wachten op de Betuwe GroenFront! graaft zich verder in

Vandaag diende de rechtszaak die NS tegen GroenFront!-actievoerders die aanleg van de Betuwelijn blokkeren. De spoorwegen eisten ontruiming van de acht inmiddels tot ondertunnelde forten omgebouwde kraakpanden. De rechter gaf aan nog een week te willen nadenken over de uitspraak. De actievoerders geven aan verder te bouwen aan verschansingen en tunnels om de komende ‘slag om de Betuwe’ zo lang mogelijk te laten duren.

De verdediging rond het pand aan de Wolfhoekseweg 14 in Ressen was spectaculair. De krakers probeerden aan te tonen dat de NS de sloopvergunning in de verkeerde gemeente hebben aangevraagd. Het pand ligt in een grensgebied van de gemeenten Bemmel, Nijmegen en Elst. De NS vroegen vorig jaar een sloopvergunning aan in de gemeente Bemmel, en kregen die. Een paar dagen geleden is er een sloopvergunning aangevraagd in de gemeente Elst. De zes weken bezwaartermijn die voor deze vergunning geld is nog niet afgelopen en daarom mag het pand nog niet gesloopt worden. Daarnaast beweert GroenFront! met een kaart getekend door het Nijmeegse Bouw en Woningtoezicht in de hand dat het pand in Nijmegen ligt.

Actievoerders van GroenFront! doen erg geheimzinnig over de tunnels en de bunkers die ze hebben gebouwt. “Welke panden wel en niet zijn ondertunneld houden we geheim. We willen de politie geen informatie toespelen die een ontruiming kan bespoedigen,” aldus een woordvoerder. Pers wordt al enige tijd niet meer toegelaten in de panden. Het enige dat te zien is aan de panden zijn gebarricadeerde ramen en torens op het dak in Zetten-Andelst en Meteren en wapperende zwart-groene vlaggen, een internationaal symbool van antikapitalistische milieu-activisten.

GroenFronters verwachten een langdurige en grootschalige ontruiming. “In 1997 hebben ze ons aktiekamp tegen de Afrikhaven bij Amsterdam met 1000 man ME ontruimd. Het zou mij niet verbazen als we dat nu weer krijgen.”

Net als toen zijn de activisten ook nu weer van plan geweldloos te blijven. Daar moet, aldus een van de activisten, wel wat tegenover staan. “Wij blijven geweldloos. We hopen alleen dat de ME dat ook doet. Waar we vooral bang voor zijn is dat de ME net als in Groenoord onvoorzichtig omgaat met de tunnels. Als er weer mensen in gevaar worden gebracht of als er ongelukken gebeuren zal het voor een aantal mensen moeilijk zijn geweldloos te blijven. Waar de politie vooral voor moet oppassen is zware machines in de buurt van de panden zolang er zich nog mensen ondergronds bevinden. Daarnaast moeten ze de ventilatiesystemen in tact laten. Anders stik je onder de grond.”

———————————————————————- ————————–

Meer informatie over de Slag om de Betuwe en GroenFront! http://groenfr.huizen.dds.nl groenfr [at] dds [dot] nl

.