Strandkuur

  Strandkuur


Quote november 1999:

Gezocht: blanke man, 1.85 m, gezet postuur, blond haar, litteken op het gelaat, wegens poging tot moord. De Amsterdamse pandjesbaas Bertus Luske was afgelopen zomer een voortvluchtig man. April vorig jaar probeerde hij ‘samen met enkele breedgeschouderde vrienden’ zijn pand op het Amsterdamse Droogdok Maatschappij-terrein te ontruimen. ‘Ik ging misschien niet geheel zorgvuldig te werk’, zei Luske voorzichtig. De versie van de Amsterdamse officier van justitie Zijlstra spreekt van een ‘idiote’ en ‘levensgevaarlijke’ actie. Terwijl in het gebouw de krakers nog vredig van hun nachtrust genoten, ging Luske buiten met ‘de grootste kraan die hij kon vinden’ het gebouw te lijf. De krakers konden maar net het vege lijf redden.

Afgelopen augustus.kwam de zaak voor de rechtbank, maar zonder verdachte. Luske had zich ter beschikking van Justitie moeten houden, maar zijn raadsheer Gerard Spong gaf tijdens de zitting aan dat zijn client ‘wegens medische redenen in het buitenland onder het mes lag’. De officier van justitie eiste twee jaar gevangenisstraf, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, plus f1250 boete. Ondertussen werd Luske gesignaleerd aan de stranden van Monte Carlo. Het bevel tot voorlopige hechtenis is dus maar even opgeschort.

Quote november 1999