Saxegaardskrakers geven niet op

  Saxegaardskrakers geven niet op


onderstaande geplukt van Ungdomshuset ‘s debate board. http://ungdomshuset.punk-ska.com die het weer van de Gateavisa http://wit.no/doogie/ga/ hebben. Vertaling: Squat!net nl

Saxegaardskrakers geven niet op.

De krakers van de Saxegaardsgate 11 werden dinsdag twee weken terug ontruimd. Hoogstwaarschijnlijk dankzij de brede steun van de lokale omgeving, inklusief politiek, werden de krakers gevrijwaard van excessief politiegeweld. Dit gold niet voor de demonstranten die toegestroomd kwamen. De Noorse TV liet beelden zien van een erg hardhandige behandeling van de demonstranten. Deze overduidelijk onnodige agressie van de kant van de politie, samen met de barrikadering van het stadhuis van Oslo de volgende dag, heeft de politie in een slecht daglicht gezet, voorzover de mening over de politie nog kon verergeren. De bulldozers kwamen samen met de politie en de sloop begon onmiddelijk nadat de 10 krakers van het terrein waren verwijderd.. Het gebouw is nu kompleet vernield. Een grote ‘zege’ voor het stadsbestuur en een nieuw verlies voor de wil van de stad. De kraak van Saxegaardsgate 11 heeft slechts drie hektiese weken standgehouden en was vanaf het begin gedoemd te verliezen van de overmachtige tegenstander.Maar dat een zaak verloren is, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het niet waard zou zijn er voor te vechten. Wij kregen hiermee nogmaals geillustreerd wat de mening van de mensen in Noorwegen waard is- geen zure haring Op deze wijze diende de Saxegaardskraak als een princippezaak en een generale oefening voor iets dat nog moet komen. Samen met de kraak van Hausmansgate 40, heeft deze aktie misschien bereikt dat we wat leven in een stervende kraakbeweging hebben geblazen Na het relatieve sukses in de Saxegaardsgate, hebben nu meerdere aktivisten hun ogen gewend naar Hausmansgate 34, de buren van het al gekraakte pand. Er is daarom hoop dat de Hausmannskraak in de nabije toekomst gesterkt en uitgebreid zal worden, als gevolg van de sloop van de Kanslergaarden (Saxegaardsgate 11) en de aangekondigde ontruiming van Saxegaarden (saxegaardsgate 17) waar een deel van de Saxegaardskrakers hun toevlucht hebben gezocht. De ontruiming van Saxegaardsgate 17 is een pure haataktie van de kant van de gemeente, slechts gericht tegen de aktivisten. De andere onwettige bewoners in het gebouw kunnen blijven tot het einde van het jaar. De krakers in de Hausmannsgate zijn verzocht hun boeltje te pakken voor de 14e oktober. Laat ons hopen dat een nieuwe kraak in de buurt zoveel verwarring teweeg zal brengen dat een eventuele politieaktie heroverwogen moet worden. Einde vertaling. ********************* Originele tekst:

.

Saxegårdsokkupantene gir seg ikke

Okkupantene i Saxegårdsgate 11 ble kastet ut for Tirsdag to uker siden. Takket være okkupasjonens brede støtte i lokalmiljøet, helt opp på politisk plan, beskyttet trolig aktivistene fra utstrakt politivold. Dette gjaldt ikke for demonstrantene som straks strømmet til området. Norsk TV kunne vise bilder av serdeles skarp behandling av de tallmessig underlegne demonstrantene. Denne tydelig unødvendige agresjon fra politiets side, sammen med barikaderingen av Oslo rådhus den neste dag, har brakt Oslo politiet i yterligere vanry – dersom det er mulig.

Sammen med politiet kom bulldozerene, rivningen startet umiddelbart etter at de 10 okkupantene var fjernet fra området, og byggningen er nå fullstendig rassert. En “stor seier” for Oslo bystyre, et nytt tap for folkeviljen.

Okkupasjonen av Saxegårdsgate 11 varte kun i 3 hektiske uker, og var i fra starten dømt til å bukke under for overmakta. Men at en sak er tapt, betyr ikke nødvendighvis at den ikke er verdt å kjempe for. Vi har nå ettertrykklig fått illustrert hva folkeviljen er verdt i Norge -en er ikke verdt en sur sild. Slik fungerte Saxegårdsokkupasjonen som en prinsippsak, og en generalprøve til noe som må komme. Sammen med okkupasjonen av Hausmansgate 40, har den kanskje maktet røske liv i en døende BZ´tter bevegelse. Etter den relative sukseesen i Saxegårdsgate har nå flere av aksjonistene vendt sine øyne mot Hausmansgate 34, nabogården til den allerede existerende okkupasjonen i gata. Det er derfor stort håp om at Hausmannsokkupasjonen i den nermeste tid vil bli utviddet og forsterket, som følge av rivningen av Kanslergården (Saxegårdsgate 11) og den varslede tømmingen av Saxegården (Saxegårdsgate 17) hvor en del av Saxegårdsokkupantene har hatt tilholdssted.

Utkastelsen fra Saxegårdsgate 17 er en ren hevnaksjon fra kommunens side, rettet kun mot aksjonistene, da andre ulovlige beboere i bygningen får bli værende ut året. Okkupantene i Hausmannsgate har blitt bedt om å fjerne seg fra området innen 14ende oktober. La os håpe at en ny okkupasjon i området vil skape såpass mye forstyrrelse i systemet, at en eventuell politiaksjon må revurderes.

Sven

Saxegårdsokkupasjonen http://wit.no/doogie/ga/vevet/sax/sax.html Kausmannsokkupasjonen (Vestbredden) http://www.angelfire.com/ok2/boligaksjonen/

———————————————-

Gateavisa Hjelmsgate 3 N-0355 Oslo Norway

Tlf: (+47) 22 69 12 84 Epost: gateavisa [at] online [dot] no Url: http://wit.no/doogie/ga/

———————————————-

Gateavisa

[squat!net]