Politie ontruimt Amsterdamse kraakpanden

  Politie ontruimt Amsterdamse kraakpanden


metro WOENSDAG 20 oktober 1999

Politie ontruimt Amsterdamse kraakpanden

Terwijl ze een vuurtje stoken tegen de kou
wachten krakers van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis
in Amsterdam de ME op. Toen deze arriveerde, vertok de
groep in een demonstratieve tocht naar de Stopera.

De politie in Amsterdam heeft gisterochtend op verscheidene plaatsen in de stad vier kraakpanden ontruimd. Daarbij werden circa zestig man van de Mobiele Eenheid (ME) ingezet.

De krakers boden geen verzet en er zijn geen aanhoudingen verricht. Wel arresteerde de politie twee mensen die tijdens een. kraakactie in juli in de Daniel Stalpertstraat met stenen naar de ME hadden gegooid.
Als eerste werd een pand aan de Reguliersdwarsstraat in het centrum ontruimd. Daarna volgden nog twee ontruimingen in andere delen van de stad. In een pand in de 2e Atjehstraat in Oost zaten een paar jongeren uit Italie.
Als laatste werden twee oude paviljoens van het ziekenhuis Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam-Oost aangepakt. Toen de ME arriveerde, verlieten de krakers in een ludieke optocht de panden. De gebouwen werden in 1998 gekraakt na jarenlange leegstand. Ongeveer zestig mensen vonden er woonruimte. Ook waren er ateliers en oefenruimtes. De paviljoens moeten worden gesloopt voor de aanleg van poliklinieken, behandelkamers, een onderwijscentrum, een ondergrondse parkeergarage en een kapel. Gerechtelijke procedures om de panden voor sloop te behoeden hebben niets opgeleverd.
(ANP)

metro