Nieuws van de krakers in de Saxegaardgate (Oslo)

  Nieuws van de krakers in de Saxegaardgate (Oslo)


Voor meer nieuws over de laatste kraken in Oslo kijk bij eerdere squat!net berichten of abonneer je op de kraak-maillijst

Saxegaard 11 zou eigenlijk op 1 september gesloopt worden. De nacht ervoor ging de stichting saxegaards vrienden het pand binnen en nam het in bezit. Dankzij de door de gemeente achtergelaten stalen deuren konden 2- en 3-hoog snel gebarrikadeerd worden. Het pand had geen wateraansluiting en is vele jaren niet verwarmd geweest. Als eerste kraak in 5 jaar veroorzaakte deze aktie veel aandacht van de pers. later, op 4 september, kwam de veel beter geplande kraak van Hausmansgate 40 (hierover is ook eerder op squat.net bericht. Hun homepage vindt je op http://www.angelfire.com/ok2/boligaksjonen/ ) in de schijnwerpers te staan. De krakers in de Saxegaardsgate kregen gedurende twee weken water en stroom van een aardige buur. Deze buurman werd op 15 september (twee dagen na afloop van de gemeenteverkiezingen en ‘stemmenvisserij’) gedwongen dit af te sluiten onder dwang van ontruiming. De buurman woont in een huis in gemeentelijk eigendom Het afsluiten van stroom en water is een poging de krakers het pand uit te jagen. Deze taktiek zal niet werken. Voor hen die gewend zijn geen dak boven het hoofd te hebben is alles beter dan de straat. Tegelijkertijd dat het nieuws dat de politie snel tot aktie over zal gaan bekend wordt, vatten de krakers moet en bijten zich in het enorme gebouw vast. Helaas zijn de vermoeide krakers met veel te weinig om zich militant te kunnen opstellen. Maar we hebben 4200m2, vier verdiepingen en een hoop barrikades in meerdere vleugels van het pand en twee weken voorbereidingstijd. Als de politie komt, weten ze niet wat hen te wachten staat. Het zal veel tijd kosten het gehele pand te ontruimen.

De krakers willen het pand herbestemmen tot kultuurhuis. De gemeente Oslo wil het slopen en een middeleeuwenpark voor toeristen aanleggen. Alleen de sloop gaat de belastingbetaler al 7 miljoen noorse kronen kosten. Een waterplas die zal laten zien waar de middeleeuwse kustlijn lag kost 24 miljoen (6 miljoen gulden). Hierbij komen de overige miljoenenprojekten en de gewoonlijke budgetoverschrijdingen waardoor het prijskaartje snel kan verdrievoudigen. Dit is weggegooid geld en een gemeentelijke penisverlengingsoperatie. Het ziet er naar uit dat de gemeente over elke lokale stem heen zal denderen. Dit varieert van het stadsdeel die het gebouw wil gehouden tot de immigrantenwinkels die de krakers steunen door voedsel te geven. Dankzij deze steun zijn de krakers bij machte op korte termijn een niet onaanzienlijk aantal mensen te mobiliseren. En hoewel de krakers aangekondigd hebben geen geweld te gebruiken, valt er niets te zeggen over wat er op straat kan gebeuren. Toen ‘s nachts een van de nachtwakers door een politieman met hond werd aangevallen, kwamen onmiddelijk allerlei mensen uit de buurt eraan om hem te ontzetten. Een enkeling kwam zelfs per taxi. Het is overbodig te melden dat hiermee de situatie ten goede gekeerd was. De politie kan met het hele pretpark op komen draven maar ze kunnen ons niet bij verrassing ontruimen. Wellicht lukt het ons om meerdere zaken te organiseren zoals een bios en koncerten. >>Hus trenger folk – folk trenger hus! Mensen hebben huizen nodig, huizen mensen!

Noorse tekst:

>Den gamle jernbane byggningen Saxegårdsgate 11 i gammlebyen på Oslos >østkant er av bystyret vedtatt revet, til fordel for de ynkelige ruinene >av Clemets kirken. Fundamentet til den 4200 m2 store praktbygningen ligger >langt dypere enn de gjennværende ruinene og det er ikke håp om å finne >ytterligere rester av kirken. Paradoksalt nok har Byantikvaren betegnet >bygget som en falleferdig garasje og gått inn for riving. Det enest som nå >kan redde Saxegårdsgate 11 fra undergang er at Jernbaneverket gjennom >Riksantikvaren overprøver Byantikvarens innstilling. dessverre kan det alt >være for seint, da politiet og gravemaskinene er ventet allerede til neste >uke. > >Saxegårdsgate 11 skulle etter planen vært startet revet 1 September. Men >natten før gikk Stiftelsen Saxegårdsgates Venner inn i bygget og tokk det i >besittelse. Takket være ståldører, etterlatt av komunen, ble det raskt satt >opp solide barikader i 4 og 3 etasje. Huset var uten vanntilførsel. Den var >stengt da radiatorer og rør ble sprengt av frost, ettersom huset hadde >stått uten varme i mange år. To dager etter inntoget forsvant strømmen. >Som den første okkupasjonen i Oslo på 5 år vakte denne aksjonen i >begynnelsen en del oppsikt i Oslo pressa – senere, 4 September, kom den >langt bedre planlagte okkupasjonen av Hausmansgate 40 (Vestbredden) til å >overta medias søkelys, på godt og ondt. Okkupantene i Saxegårdsgate fikk i >to uker vann og strøm gjennom en “navlestreng” fra en hyggelig nabo. Men 15 >September (to dager etter kommunevalget og stemmefiskeriet var over) ble >denne nabo – som bor i en kommunal bolig – presset til enten å kutte >livsnerven, eller å flytte ut av sitt hjem. Dette er klart en handling Oslo >kommune ikke har hverken makt eller lov til å utføre, men mann kan knapt >klandre noen for å få nerver når øvrigheta truer med utkastelse – spessielt >med tanke på boligkrisa som i dag herjer Oslo. Ei krise kommunen selv har >frembrakt, ved å la hele bygårder stå tomme. I Hausmannsgate står et helt >kvartal og forfaller. >Når kommunen nå har stoppet vann- og strømtilførselen til >Saxegårdsokkupantene, er det et forsøk på å tvinge okkupntene ut på grunn >av manglende bekvemligheter. Dette er en taktikk som ikke kommer til å >virke – for den som er vandt med ikke å ha et sted å bo, er det å ha et tak >over hodet langt bedre enn gata. Og ved nyheten om at politiet snart vil gå >til aksjon fatter de slitne aksjonistene nytt mot og biter seg fast i den >enorme byggningen. >Saxegårdsokkupantene er desverre alt for få til å kunne forsvare seg >militant, det ville være det rene selvmord i dagens situasjon. Men vi har >4200 m2, 4 etasjer og masse barikader i flere fløyer av huset og to ukers >forberedelse. Så når politiet kommer vet de ikke hva som venter dem, det >vil ta lang tid å rydde hele huset. >Okkupantene ønsker å bruke bygget til kulturhus, Oslo kommune ønsker å rive >det og lage en middelalderpark for turistene. Bare rivingen av bygget er >beregnet til å koste skattebetalerne 7 millioner norske kroner, en vannpytt >som skal vise strandlinja i middelalderen er beregnet til 24 mill. Dette >kommer i tilleg til flere millionprosjekter og de sedvanlige >budsjettoverskridelser – som lett tredobler prislappen. Dette er et >regulært pengesluk og en kommunal penisforlenger. Og kommunen virker fast >bestemt på å overkjøre alle lokale krefter i denne saken, det rangerer fra >Bydelsutvalget som enstemmig går inn for bevaring av bygget – til >invandrerbutikkene i gammlebyen som donerer matvarer til okkupantene. >Takket være denne massive støtten fra lokalmiljøet, er Saxegårdsokkupantene >i stand til på kort tid å mobilisere en ikke uaselig folkemengde. Og selv >om okkupantene har gått inn for en ikkevoldslinje, er det ikke godt å si >hva som vil møte politiet på utsiden når huset tømmes. Dette er nok >politiet klarover. De vet også hvor kjapt vi kan mobilisere. det ble >demonstrert da en av våre nattevakter på utsiden av huset, ble angrepet av >politimann med hund. Strax kunne fire forfjamsede snutejævler konstantere >at folk kom strømmende fra nabolaget, noen kom endog i taxi. Det er vel >unødvendig å nevne at situsjonen da vendte seg til vår nattevakts fordel. >De kan komme med rambukker og kraner, men de kan ikke ta oss overraskende. >Tross den varslede utkastelsen jobber Saxegårdsokkupantene på spreng for å >fikse vann og strøm, i tillegg til å fortsette og forbedre familiefestene >vi har avholdt de to siste søndagene. Det finnes alikevel en sjans for at >tingene kan gå vår vei og da vil vi være klare til å kjøre igang flere >arangementer, slik som konserter og kino. > >Hus trenger folk – folk trenger hus!

[squat!net]