Kraakrubriek Ravage 15 maart 1999

 Kraakrubriek Ravage 15 maart 1999


Hieronder volgt de Kraakrubriek die altijd in de Ravage verschijnt. Zij hebben ‘m later, maar wel vollediger (en ‘t ziet er beter bij hun uit) Mail ook je kraaknieuwtjes naar Ravage of naar de kraakambassade.

 Amsterdam:

In Amsterdam is op 24 januari de tweede etage van Linnaeusstr 12 gekraakt, dat eigendom is van H.S. Labes beheer BV. Omdat op de eerste etage werknemers(bouwvakkers) van Labes zelf zijn gehuisvest, verliep het contact met de onderburen c.q. de portiers de eerste dagen nogal stroef. Nadat de eigenaar verschillende malen het slot had verwisseld, zijn zowel de krakers als de huurder van drie-hoog naar de politie gegaan om samen met de eigenaar naar een oplossing te zoeken. Aangifte bij de politie van huisvredebreuk door de eigenaar was beter op z’n plaats geweest.

De eigenaar Labes wordt bijgestaan door dhr. Nijzink welke ooit nep-aangifte heeft gedaan van bouwactiviteiten bij een voormalig gekraakt pand op de kloveniersburgwal 50 (destijds o.a. van Nico Donker die volgens het geruchtencircuit de Dikke Daan heeft gekocht). Bovendien is een van zijn BV’s (Bosboom Vastgoed BV) in het verleden betrokken geweest bij zowel “De Gaten” (De Kolk) en de al eerder genoemde “Kloof 50”. In die tijd was deze BV nog van J.M. van der Linden, die meerdere schandalen op de huizenmarkt op zijn conto kan schrijven.

Op 31 januari werd er aan de Apollolaan 94 een langdurig leegstaand pand gekraakt van een zeer rijke en agressieve eigenaar. Nadat ‘s middags de politie zeer grondig leegstand had geconstateerd werd omstreeks middernacht het pand zeer grondig en met veel geweld ontruimd door een knokploeg. De politie heeft vervolgens de woning verzegeld en laat hierbij de huisvrede die de krakers genoten vallen, ten behoeve van het eigendomsrecht dat een zeer rijke en gevaarlijke eigenaar blijkbaar ten alle tijden geniet. De eigenaar laat het pand hoogstwaarschijnlijk al jaren leeg staan omdat hij geen buren wil hebben.

Tevens is op de overtoom een zonnestudio gekraakt van Sandmann, over maffia gesproken..

 ARNHEM

Op 31 januari werd ‘s middags door zo’n tien mensen op een industrieterrein een bedrijfs- en kantoorruimte aan de Conradweg 14 gekraakt. Agfa-Gevaert heeft het pand voor het symbolische bedrag van 1 gulden verkocht aan de huidige eigenaar, Fifo Film en Fotobedrijf BV uit Den Haag. Het pand staat sedert 20 oktober 1997 leeg. Vermoedelijk door bodemvervuiling werd het te koop staande pand niet verkocht. Het is de bedoeling er woon-, werk- en oefenruimte te creeren.***Op 1 februari vangt ‘s ochtends het kort geding tegen Onder de Linden 107a weer aan. Na maandenlang aangehouden te zijn, is het nu zover dat de vereiste papieren door de (toekomstige)eigenaren binnen zijn gehaald. De bewonersters verwachten dat ze het niet zo heel lang meer volhouden. De eigenaar, dienst der Domeinen zegt het terrein leeg te moeten opleveren aan Archipel. Voor meer informatiehierover: www.xs4all.nl/~hbosch

***

 NOOT:

het 18-jarig bestaans/gekraakt feest in het Katshuis te Arnhem is niet zoals vermeld op 18 februari maar op 12 februari.

 Den Haag:

Wil graag dat je zelf kijkt op www.ddh.nl/org/blau/gebr/schijnbevlieging/schijn1.htm. Aldaar vind je een lijstje versgekraakte panden.

 Hilversum:

Het gekraakte low-budgetkafe ‘crisis’ op Groest 116 is door de gemeente Hilversum gedagvaard wegens illegale Horeca-aktiviteiten. De schrijvers van deze kraakrubriek begrijpen niet dat dit een ontruimingsgrond via de leegstandswet kan zijn als er ook andere aktiviteiten ontplooit worden.

 Nijmegen:

Berg en Dalseweg 122 is aan het Nijmeegse kraakpandenbezit toegevoegd. Het pand is in eigendom van Dhr Joris C. Buijs. Deze accountant/onroerend goedboer had het pand alweer een flinke tijd leeg laten staan omdat hij geen toestemming kreeg voor het verhuren als studentenhokken. Er waren al wel allerlei kamertjes ingebouwd. Sommige kamers bestonden voor 1/3e deel uit keukenblok. Een lang aanrechtblad levert immers meer huurpunten op. Ruimte voor een bed voor studenten vond dhr. Buijs overbodig. Studenten slapen immers niet. Ook op een andere plaats in Nijmegen had hij dit grapje uitgehaald. Daar kon hij de klagende gemeente echter afkopen en werd de uitmelksituatie uiteindelijk goedgekeurd.

Buijs kwam eerder in opspraak omdat hij samen met beursfraudeur Dirk de Groot geinvesteerd heeft in het witwas-videoproduktiebedrijf Aria Selecta. Dit bedrijf zou mogelijk gebruikt zijn als vehikel voor de witwaszaken van Johan Verhoek alias De Hakkelaar.

 UTRECHT

Op 27 januari werd Kerkweg 71 gekraakt. Dit pand stond meerdere jaren leeg. Helaas stond het wel vol met opslag. Volgens de Bouw- en Woningdienst waren er geen bouw- en sloopvergunningen aangevraagd of afgegeven.

Het pand is zes jaar geleden ook al eens gekraakt geweest. Dezelfde eigenaar, N.R.Urselita, heeft het toen met een knokploeg ontruimd. Nu bleef het bij een boze buurman, die ‘ze stuk voor stuk zou doodschieten’.

Deze kraak was de vijfde in een rij die mislukte.

De bewonersters van het Tyfuscollege aan de Oranjestraat 1 blijken al sinds eind vorig jaar gesprekken met de gemeente Rheden te hebben over het verlaten van het pand. De gemeente wil in samen-werking met het SLAK ateliers vestigen in het pand. De bewoners hebben tot januari niets van zich laten horen, ondanks een ultimatum. De gemeente wil het pand eind maart/april leeg hebben. Een aantal mensen zit er aan te denken om te weigeren te vertrekken.*** De kraak van een bedrijfsgebouw, in handen van de NUON, aan de Ommerhofselaan te Velp is afgeblazen. Na het openbreken van de deur bleek er een ruimte met opslag gevuld te zijn. Hierop verlieten de zeven krakers het pand weer.


terug
 VELP