Kraak in Blerick (Limburg)

  Kraak in Blerick (Limburg)


Onderstaand bericht komt ook al van de kraken-maillijst. Je kunt je op deze lijst abonneren door een lege e-mail aan kraken-post-subscribe [at] dvxs [dot] nl te sturen. Dat scheelt een hoop gesurf 🙂

  ‘Je kunt niet alles hebben in een gratis huis’

Door Niels Guns

Sinds zondag hebben Sjon, Thomas en Koos hun intrek genomen in een leegstaand bedrijfspand aan de Pontanusstraat in Blerick. Gekraakt. De eigenaar wil ze via de rechter uit het gebouw krijgen. De nieuwe bewoners hebben andere plannen: het pand opknappen, waarna ze rekenen op de komst van nog meer huisgenoten.

BLERICK-

Roepen heeft niet meteen resultaat. Het hallo’ wordt aanvankelijk niet beantwoord. Het pand maakt nog net zo’n verlaten indruk als het de afgelopen jaren heeft gedaan. Dan klinkt vanaf een hogere etage zachtjes een schorre stem: “Ja, effe wachten, we liggen nog te pitten.’ Sjon (28) veegt de slaap uit zijn ogen. Hij trommelt zijn huisgenoten uit bed: “Hé, opstaan. Er is iemand.’ Even later wordt het ontbijt besproken: spaghetti. Thomas (17) en de 23-jarige Koos, kraakpandgenoten van Sjon, kruipen ook uit hun slaapzak en staren nog half slapend naar het tafeltje dat nog vol lege bierflesjes staat. “Tja, we hadden een feestje gisteren. We hebben wel iets te vieren denk ik’, lacht Koos. “De eerste paar dagen is het altijd even feesten als je een mooi pand hebt gevonden. Vanaf zondag hebben hier denk ik toch wel iedere avond 25 mensen meegefeest.’

De Sevenummer is blij dat hij nu gratis en voor niks een huis heeft gevonden. Koos: “Een gewoon huis kan ik niet betalen. Ik werk in Grubbenvorst en daarom zijn we aan de slag gegaan om hier in de buurt een pand te kraken. Dit is echt ideaal. We hebben heel wat gemeentes afgebeld op zoek naar leegstaande panden. En bij het Kadaster is het vervolgens niet moeilijk om na te vragen wie de eigenaar is.’ Op die manier is de moderne kraker doorgaans goed op de hoogte van de leukste en tevens gratis woonplekjes.

Met de eigenaar van het kraakpand moet je het ook maar treffen. De meest ervaren kraker van de drie, Sjon, weet dat je goed moet opletten als je een pand kraakt: “Voor hetzelfde geld kom je in een pand terecht waarvan de eigenaar meteen een eigen knokploeg opzet. Je weet wel zo’n dikke gouden ketting-type.’

Zo iemand troffen de drie in Blerick niet. “Meneer Van Enckevort is volgens mij wel relaxed. Hij had het alleen totaal niet verwacht dat iemand het in zijn hoofd haalt om in Blerick te gaan kraken’, vertelt Sjon. Van Enckevort wilde gisteren geen commentaar geven. Volgens de politie wil hij een civiele procedure starten om de krakers uit het pand te krijgen.

Met de meeste buurtbewoners heeft het drietal al een babbeltje gemaakt. Thomas: “We laten iedereen even weten waarom we hier zitten. Om geld te sparen. Dat snapten de meeste mensen wel.’ Om de lieve vrede te bewaren hebben de krakers briefjes in de brievenbussen van alle buren gegooid. Sjon: “Om ons even voor te stellen. Je moet toch opletten met de buurt. We proberen zo min mogelijk herrie te maken. We willen echt niet voor overlast in de buurt zorgen.’

Het slaapbankje waarop twee van de drie krakers slapen, hebben ze bij het grof vuil gevonden. “Dat was geluk hebben. Zeker in het begin moet je niet te veel meenemen’, weet Sjon. “Soms word je er zo weer uit getrapt.’ Hij kan het weten want in Utrecht, waar Sjon normaal in kraakpanden woont, bestaat er een heel wat actiever anti-kraakbeleid. “Daar sta je zo weer buiten’, zegt Sjon. Dat ging in Blerick wel even anders. Sjon: “Toen de politie hier kwam, wist ze eigenlijk ook niet goed wat ze met ons aanmoesten. Wij moesten ze uitleggen wat we nou wel en niet mogen. Zolang er geen bestemmingsplan (sic!, squat!net, bedoeld is: ‘geen bestemming’. Er mag best een bestemmingsplan zijn..) is, mogen we hier gewoon zitten.’ Sjon zal zelf niet lang in Blerick blijven. Nadat het huis is opgeruimd, geschilderd en waar nodig opgeknapt, gaat hij weer naar Utrecht. Beide andere bewoners willen langer blijven wonen en rekenen erop dat er straks nog meer woningzoekers komen.

Voordat Sjon vertrekt, wil hij nog stevig aanpakken om het leegstaande pand een stuk bewoonbaarder te maken. Ruimte is er genoeg. Maar er moet nog gepoetst worden. Tegen het opruimen van de duivenpoep kijken de krakers nog het meest op. “Dat wordt echt heavy’, walgt Thomas. “Maar het moet wel gebeuren. Je kunt er behoorlijk wat ziektes van oplopen als je het niet snel opruimt.’

-Ook de voorzieningen kunnen nog verbeterd worden. Maar een ligbad hebben de vrienden naar eigen zeggen niet nodig. Er is wel stroom in het gebouw. Koos heeft de meterstand genoteerd en wil de stroomkosten gewoon betalen. Aan een wc ontbreekt het ook niet. Alleen trekt die niet echt door. “Dan zoek je maar een andere plek om te poepen’, lacht Koos.

Als doorgewinterd kraker relativeert Sjon de ongemakken: “Je kunt niet alles hebben in een gratis huis.’

woensdag, 24 november 1999

Dagblad de Limburger