“Food not Boms” in Polen

 “Food not Boms” in Polen


Een half jaar geleden hebben een aantal mensen uit een kraakpand in Wroclaw, een aantal mensen van de anarchistische federatie en sympathisanten een Poolse “food not boms” opgericht. In Polen krijgen organisaties als deze met andere problemen te maken dan ergens anders. Dit heeft natuurlijk te maken met het land en de cultuur. Geld voor eten wordt verkregen door het houden van benefieten. Er zijn ook winkels die mee helpen, zij geven brood, groenten, fruit enz. natuurlijk allemaal vegetarisch. De keuken is ondergebracht in een studentenhuis. Elke zondag wordt er om dezelfde tijd en op dezelfde plaats ongeveer 120 liter soep uitgedeeld. Opvallend is dat onder de ‘klanten’ zich vooral oudere mensen bevinden (tussen de 50 en 70 jaar).

Daklozen kunnen in Polen door de week wel terecht voor eten bij verschillende ideologische instanties en/ of kerken maar niet op zondAG. Polen is een erg orthodox katholie land. Dit geeft als voordeel dat de smerisniet zo gauw een groep punkers die eten geven aan daklozen zullen wegsturen of arresteren. Je medemens helpen is tenslotte een onderdeel van de kerkelijke achtergrond die de gemiddelde inwoner van Polen heeft en die zouden hun stem dan zeker laten horen.


terug

Tags: