Ghent: Pandemisten bezetten Vredeshuis tegen verkoopsplannen stadsbestuur

Het stadsbestuur van Gent (Open VLD, Groen, Vooruit en CD&V) verkoopt het gebouw waar nu het Vredeshuis gevestigd is, op de privémarkt aan de hoogste bieder, net wanneer de missie van het Vredeshuis – sociale rechtvaardigheid en internationale solidariteit verhogen – brandend actueel is. De organisatie die zich de Pandemisten noemt, heeft uit protest het pand bezet.

De Pandemisten (een woordspeling op ‘pand’, eigendom), die eerder al het Caermersklooster bezetten, hebben het leegstaand Vredeshuis terug in gebruik genomen. Het betrokken pand, eigendom van de stad Gent, is leeg komen te staan omdat het niet meer brandveilig is. De renovatiekosten om dt te verhelpen zouden te hoog zijn. Daarom besliste het stadsbestuur van Open VLD, Groen, Vooruit en CD&V om het te verkopen en de werking die er zijn basis had, te verhuizen.

“Wij denken dat dit een slechte keuze is,” aldus Pandemiste Tilly. De Pandemisten verzetten zich tegen de privatisering van het Vredeshuis, dat trouwens een mooi staaltje beschermd erfgoed is , en van andere publieke panden en gronden.

Het Vredeshuis is immers geen alleenstaand geval. Tilly geeft andere voorbeelden van het asociale stadsbeleid van de privatisering: ‘t Pand (in het Caermersklooster), het Blauwhuis in Nazareth, de Arsenaalsite in Gentbrugge, de Sint-Annakerk, de School van de Toekomst …

De stad verkoopt deze eigendommen aan privé-ontwikkelaars. “Dat zijn de enigen die dit kunnen betalen”, aldus Tilly, “Hun enige belang voor die aankopen is echter om hier winst uit te halen”, vult een andere Pandemist die zich Snotte noemt, aan. “Dat doen ze door speculatie, minimaal opwaarderen en doorverkopen, door huurwoekerprijzen … dit alles ten koste van onze openbare ruimte en toegang tot betaalbaar wonen.”

De Pandemisten willen dat deze publieke ruimtes worden behouden. “We staan op één lijn met – vroegere acties zoals de bezetting van ‘t Pand in het Caermersklooster, het Blauwhuis in Nazareth en de rechtszaak tegen grondmagnaat Huts.”

Ze voegen de daad bij woord door het Vredeshuis openbaar ter beschikking te stellen, tot er een nieuwe sociale bestemming is gevonden. Ze creëren er een sociaal centrum waar de burgers en burgerbewegingen kunnen samenkomen, “om werk te maken van onze grootste gemeenschappelijke deler: een menswaardig leven waar basisbehoeftes geen gunst zijn, maar een recht”, stelt Tilly nogmaals.

De Pandemisten zien het als hun plicht deze ruimte te gebruiken als hefboom om rechten te realiseren en de politieke beleidsbeslissers ter verantwoording te roepen. “Dit privatiseringsbeleid is crimineel en zet onze grondrechten zoals wonen onder druk. Steeds meer mensen belanden in de armoede en op straat. De crisissen stapelen zich op. Voor veel mensen is kraken een noodzaak geworden. Het antikraakbeleid moet stoppen, want wonen is geen misdaad.”

Dertig jaar solidariteit in Gent

Met hun actie eren de Pandemisten tevens de geschiedenis van het leegstaand Vredeshuis en zetten ze zijn missie verder. Sinds 1994 was het Vredeshuis de basis van onder andere het team ‘internationale solidariteit’ van de Stad Gent.

“Ze bouwden er aan sociale rechtvaardigheid en solidariteit. Wij zetten dit verder door van onderuit solidariteit tussen burgers en over grenzen heen te faciliteren,” verklaart Tilly. Dit maakten ze waar door ruimtes ter beschikking te stellen aan organisaties en individuen die nadenken over of werken aan sociale rechtvaardigheid en solidariteit.

De Pandemisten willen internationale conflicten die in de media en politiek onderbelicht blijven aandacht geven, zoals onder andere in Iran en Koerdistan, waar mensen strijden voor hun rechten en voor democratie.

“We zijn dus ook blij dat we alvast de collectieven Gents Rojava Congres en WomenLifeFreedom Collective Ghent mogen verwelkomen om van binnen deze muren hun radicale vredeswerking vorm te geven”, voegt Snotte e nog aan toe.

Op vrijdag 20 januari vanaf 16u organiseren de Pandemisten een receptie in het Vredeshuis voor iedereen die interesse heeft in het project. Het Vredeshuis (Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent) staat dan open voor pers, buurtbewoners, geïnteresseerde burgers en organisaties.


Een paar kraakpanden in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE
Evenementen in België: https://radar.squat.net/nl/events/country/BE


De Wereld Morgen https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2023/01/19/pandemisten-bezetten-vredeshuis-gent-tegen-verkoopsplannen-stadsbestuur/