Brussel: Jacht op mensen zonder papieren, boetes voor steungroepen

Honderden mensen werden vandaag (19 maart) in het Maximiliaanpark in Brussel uiteengejaagd terwijl ze aan het wachten waren op wat misschien hun enige warme maaltijd van de dag was. Welke maatregelen hebben de autoriteiten voor ogen om dat op te lossen ? Wat rest er nog als het verboden is om in openlucht eten uit te delen ?

Mensen van het Burgerplatform ter ondersteuning van vluchtelingen envrijwilligers van Zigzag, een solidaire keuken, hebben boetes gekregen voorhet creëren van een samenscholing tijdens de dagelijkse voedselbedeling in het Maximiliaanpark.

Er is behoefte aan juridische ondersteuning en druk vanuit de media om een veilig en rustig kader te scheppen zodat de dagelijkse steun onder goede omstandigheden kan plaatsvinden.

De verbetenheid waarmee politieagenten elke vorm van steun aan migranten onmogelijk willen maken moet onmiddellijk stoppen. Wat een hypocrisie van onze regeringen die een beroep doen op solidariteit, terwijl ze zelf verantwoordelijk zijn voor de socialeafbraak en de onderfinanciering van de openbare ziekenhuizen !

In deze periode van medische crisis doet men beroep op de solidariteit van eenieder maar in de praktijk worden de meest kwetsbaren het hardst getroffen door deze lockdown maatregelen.

Of men het nu wil of niet zijn er op dit moment duizenden mensen op straat, corona of niet. Hun leven is elke dag in gevaar. De bestaande steuninitiatieven verbieden doet allen maar het risico op drama’s en wanhoopsgedrag toenemen.

Tijdens deze crisisperiode moeten we solidair zijn met iedereen.Wij doen er alles aan om er voor te zorgen dat de solidariteit doorgaat en hopen dat de autoriteiten stoppen met het belemmeren van hulp waar de staat het laat afweten.


Een paar kraakpanden in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE
Evenementen in België: https://radar.squat.net/nl/events/country/BE


Indymedia Brussel https://bxl.indymedia.org/spip.php?article27063