Zaandam: Verkade Villa, gemeente wilt ontruimen, bewoners willen niet vertrekken

Bewoners Verkade villa telleurgesteld in de gemeente,

Een week geleden krijgen de bewoners van de Verkade villa post van de politie. De gemeente willen het pand gaan ontruimen. De reden is onduidelijk. Wat moet er verder met de villa? De komende jaren gaat er toch niets gebeuren. De bouw van de Verkade buurt start pas over 3 jaar. De bewoners vragen zich af wie de het college en de burgermeester voorlicht over de kwestie. Vlak na de kraak hebben raadsleden van Rosa en GroenLinks vragen gesteld, en de antwoorden daarop verbazen de bewoners nogal.

“Er wordt gesuggereerd dat het pand in gebruik was door een aannemer die voor de gemeente werkt. Opslag en vergader locatie, dat zou het moeten zijn.” De bewoners betwisten dit. “Van opslag was geen sprake, 2 kruiwagens en wat oude verf in de hoek van een schuur, meer was er niet.” verklaart een van de nieuwe bewoners die het pand als eerste betrad. Ook aan het verhaal van de vergaderlocatie twijfelen de bewoners. “Het hele pand lag bezaaid met troep, de vloeren smerig, in een van de grote ruimtes beneden vonden ze zelf afval dat duidt op harddrugs gebruik. Ook was de voordeur bijna onbereikbaar door de overwoekerde tuin en zat er een vogelnest in de brievenbus.”

Ze geloven niet dat de aannemer daadwerkelijk nog gebruik maakte van het pand. “We doen ons huiswerk goed, en weten zeker dat er de afgelopen maanden niets gebeurd is. Het voelt alsof er word gelogen om ons het leven zo moeilijk mogelijk te maken. Erg jammer”

Van de politie begrepen de bewoners dat er vorige jaar al enkele daklozen uit het pand zijn gezet, en dat zij waarsschijnlijk achter de drugs resten en grafitti zaten. “Dan zou je verwachten dat je je vergaderlocatie in ieder geval eventjes netjes opruimt”, merkt een bewoner op.
Via via hebben de bewoners te horen gekregen dat de gemeente het pand bewust leeg zou houden, om de ontwikkeling van de verkadebuurt over 3 jaar niet in de weg te staan.

“Onbegrijpelijk”, vinden de bewoners. “Dat grote vastgoed eigenaren en speculaten liegen om krakers te kunnen ontruimen zijn we wel gewend. Er word regelmatig ontruimd voor leegstand en niemand ligt deze pand eigenaren een stroobreedte in de weg. Zij weer op straat, pandje weer leeg. Maar dat de gemeente handelt met de zelfde instelling! Juist de gemeente is verantwoordelijk voor huisvesting, en dat lukt ze al jaren niet. Zo ga je toch niet om met mensen in acute woningnood.”

In Zaanstad is er een enorm gebrek aan woonruimte, en worden gemeentelijke qouta’s voor sociale huur (30% nieuwebouw) en sociale koop (10% nieuwebouw) amper gehaald. Ook groeit Zaanstad aan populairiteit omdat de afstand tot het dure Amsterdam relatief kleiner is geworden. De wachtlijsten groeien en prijzen stijgen.

“Of we zomaar vertrekken? Nee absoluut niet. Dit is niet hoe een gemeente hoort om te gaan met woningzoekenden. Zeker niet als het gaat om een woonpand in het bezit van de gemeente. We hebben de burgermeester weer uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan, en hopen deze week wat te horen. En mocht dat allemaal niet baten? Tja dan zullen we naar de rechter moeten, want deze situatie in onacceptabel.”


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL


https://www.indymedia.nl/node/46717