Utrecht: kraak tijdens landelijke actiedag – politie gaat over tot onrechtmatige ontruiming

Ook in Utrecht is vandaag gehoor gegeven aan de landelijke actiedag tegen het kraakverbod. Zojuist is door een groep krakers het leegstaande pand aan de Reactorweg 164-172 aan het woningbestand toegevoegd. Hulp bij de bezetting is welkom, dus komt allen!

Het pand, in eigendom van De Waal Beheer, staat al geruime tijd leeg en plannen tot gebruik vanuit de eigenaar lijken te ontbreken. Waar CDA en VVD in hun initiatiefwet inzetten op nieuwe wetgeving om vastgoedeigenaren nog beter tegen krakers te beschermen, toont deze actie dat kraken nog altijd het enige effectieve middel is voor woningzoekenden om leegstand tegen te gaan.

~ Laat duizend vrijplaatsen bloeien! ~
KRAKEN GAAT DOOR!

Tijdslijn ontruiming zondag 15 september

19:11 – De politie poogt momenteel het pand te ontruimen. Er is een agent met koevoet gesignaleerd, er zijn politiehonden aanwezig en de sfeer wordt grimmig, waarbij de aanwezige krakers worden bedreigd.
Politie begint ontruiming, terwijl er toegegeven is dat er geen heterdaad situatie was. Fuck het kraakverbod!!!
19:29 – De politie poogt inmiddels de deur te forceren, de straat wordt afgezet.
20:17 – Inmiddels wordt ook de brandweer er bij gehaald. De politie is in het pand, maar lijkt nog niet heel ver te komen. Een van de krakers heeft zich op het dak verschanst.
20:40 – De ontruiming is volledig illegaal, krakers hadden reeds huisvrede! Politie bekende dat er helemaal geen sprake was van een heterdaad situatie maar kwam met vage argumenten. Zo zeiden ze dat de eigenaar een week eerder binnen was geweest. Allemaal onzin!
Weer een voorbeeld waar de politie woonrecht schend om een malafide eigenaar een hand boven het hoofd te houden. Wat maar weer eens aantoond dat er geen nieuwe kraakwet hoeft te komen omdat een eigenaar maar hoeft te zuchten en krakers staan op straat.
21:48 – De bratra is inmiddel gearriveerd.

dinsdag 17/09/2019 : Alle arrestanten zijn afgelopen nacht rond n uur of 11 eindelijk vrijgelaten, na dat ze nog even met een smoesje in verzekering waren gesteld. Met deze vage reden voor ontruiming en knullige behandeling van de arrestanten hebben wij erg veel zin in de rechtszaak!!


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL


https://www.indymedia.nl/node/46676