Amsterdam: Statement eFFi over aankomende ontruiming

eFFi_AmsterdamBeste buren,

Het percentage sociale huurwoningen in Oud-West is gedaald tot 28%. Hierdoor verandert het karakter van de buurt. Gewone mensen kunnen niet meer huren en de wijk verliest haar diversiteit en gezelligheid. Daarom, zoals blijkt uit een gemeentelijke enquête, wil 67% van de Amsterdammers meer sociale huur. Gemeente en woningcoöperaties negeren dit. Woningcoöperaties en politiek zijn overeengekomen dat het percentage sociale huurwoningen niet onder de 30% mag komen, maar zelfs daar houdt Rochdale zich niet aan.

Kraken is een middel om woningnood zichtbaar te maken. Kraken is een middel om woningcoöperaties onder druk te zetten. Kraken is de enige manier waarop sommige mensen betaalbaar wonen. Wij vechten voor een betaalbaar en bewoonbaar Amsterdam. Daarom vertrekken wij graag als dit een betaalbare sociale huurwoning blijft. Wanneer gegarandeerd wordt dat het sociale karakter van de buurt niet nog verder wordt afgebroken, vertrekken wij met alle plezier binnen een maand en leveren we dit pand bezemschoon op. Maar hoogstwaarschijnlijk zet Rochdale deze en andere woningen waar mensen nu op anti-kraak- of tijdelijke huurcontracten wonen na de renovatie in de uitverkoop.

Waarom schrijven we dit? Iets meer dan een week geleden ontvingen wij een brief van Rochdale. Het verzoek? Verlaat de woning binnen 24 uur.
Rochdale weet wat er speelt in de buurt. Rochdale constateert na drie jaar dat dit pand ‘onrechtmatig’ bewoond is.
Op zeer korte termijn worden we ontruimd.

Onbegrijpelijk. Wij wisten dat wij deze woning zouden moeten verlaten. Wij dachten dit te doen wanneer Rochdale eindelijk met de renovatie van dit blok zou beginnen. Die renovatie die constant uitgesteld werd. Die ook nu pas op zijn vroegst herfst 2017 begint.

Maar zelfs nu heeft Rochdale haar zaken nog niet op orde. Er is onenigheid over het moment dat de bewoners hun huis moeten verlaten voor de renovatie (peildatum). Omdat het Stadsdeel ondertussen begrijpt dat men de uitverkoop van Oud-West niet pikt.
Protest en verzet in de buurt hebben gewerkt.
De strijd gaat door!

– woongroep Effi
Van Effenstraat 2, Amsterdam

Indymedia: https://www.indymedia.nl/node/37325

Zie ook: Amsterdam: Van Effenstraat 2 gekraakt, 23-01-2014
https://nl.squat.net/2014/01/23/amsterdam-van-effenstraat-2-gekraakt/