Zaandam: Pand gekraakt en hardhandig ontruimt. HiHaHerkraak

20161031_Zaandam_herkraakVandaag is er een kraakactie van twee panden publiekelijk gemaakt in de Narvastraat in de Havenbuurt, Zaandam.
Ondanks dat de krakers al een nacht daar hebben gespendeerd heeft de politie het toch op een heterdaad gegooid.
De gemeente Zaanstad zegt kraken te gedogen en niet te ontruimen voor leegstand. De betreffende panden stonden al langere tijd leeg en erop te wachten om gesloopt te worden, al vinden veel mensen in de buurt het jammer dat de panden niet gerenoveerd worden in plaats van gesloopt.

De krakers hadden duidelijk gemaakt dat ze het pand niet zo maar zouden verlaten. Na twee keer gevorderd te worden door de politie werden ze hardhandig met stokslagen en intimidatie de straat uitgewerkt, waarna een ruit in een van de panden in-geslagen werd door de politie.
Een aantal bewoners die in het pand waren hebben zich verzet door het pand stevig te barricaderen met lock-ons.
De brandweer is ingezet om het pand te betreden met een motorflex, kettingzagen en ramstoten. Dat de brandweer in plaats van de BraTra word gebruikt om lock-ons te verwijderen laat zien dat de politie niet veilig te werk gaat. De krakers die niet gearresteerd zijn hebben door de politie een mondeling gebiedsverbod gekregen en werden bedreigt met geweld en arrestatie op het moment dat ze het gebied weer zouden betreden. Het is duidelijk dat de politie-eenheid van Zaanstreek-Waterland op zondag waarschijnlijk niet genoeg mankracht had om alle mensen op te pakken. Er is veel geweld gebruikt, er zijn politiehonden ingezet en er is mankracht vanuit andere steden bijgehaald, waaronder het gehucht Purmerend.

De eigenaar van het gebouw is woningcooperatie Rochdale. Dat Rochdale meerdere gebouwen in de buurt meer dan een jaar leeg laat staan in tijd van woningnood vinden wij belachelijk. In 2017 is Rochdale van plan om het gebouw te slopen en op deze plek nieuwe woningen te bouwen; hier zijn nog geen vergunningen voor aangevraagd en er konden hier nog zeker een paar maanden mensen wonen. De anti-krakers in de wijk kunnen tot 12 Januari blijven.

Afgelopen keren dat er in Zaandam gekraakt is, is er door de politie niet direct over gegaan tot ontruimen. Dat de politie deze geweldadige aanpak heeft gebruikt tegen de krakers word door de krakers in Zaandam niet geaccepteerd. De politie heeft de krakers laten weten dat ze het jammer vinden dat er zo veel geweld gebruikt moest worden, ook al had de politie kunnen vertrekken en het beleid van gemeente Zaanstad om kraken te gedogen kunnen respecteren. De krakers vinden het onbegrijpelijk dat de politie niet wilde accepteren dat zij daar al een nacht hadden geslapen en tegen het gemeentelijk beleid in, hebben verwijderd uit het pand.

Leegstand is misstand, kraken gaat door!

Update, 30/10/2016 – 23:00 –
3 arrestanten zijn vrij gelaten vanavond. De overige 7 zitten nog vast, waarvan sommige NN.

Update, 31/10/2016 – 13:46 – Na hardhandige ontruiming in the Narvastraat te zaandam zijn gister avond de panden herkraakt. De politie kon er geen heterdaad op plakken. De eigenaar (Rochdale) kwam langs, hij vond het niet leuk. Er zijn nog 6 NN arrestanten vast. Idealen ontruim je niet, Kraken gaat door.

Update, 01/11/2016 – 11:28 Gisteren zijn 3 arrestanten vrijgelaten. Er zitten nog 4 mensen vast.

Update, 01/11/2016 – 17:40 – Vanavond geluids demo Zaandijk.
Vanavond om 8 uur is er een geluids demontratie te zaandijk voor de arrestanten die nog steeds vast zitten voor de kraak van de Narvastraat.
De vorige arrestant die vrijkwam heeft in de 24 uur dat ze vast heeft gezeten slechts twee sinasappels te eten gehad. We verwachten dat de andere vegan gevangen ook niet voldoende te eten krijgen. Daarnaast is het simpelweg onacceptabel dat ze nog steeds vast zitten en willen we graag onze solidariteit tonen.
Breng je fluitjes, sirenes en meest luide gadgets mee!
Het leven van een kraker gaat niet altijd over rozen!

Update, 01/11/2016 – 18:07 Rochdale maakt panden in de Narvastraat “Onklaar”.
Na de kraakacties in de Narvastraat heeft Rochdale besloten om de andere leegstaande panden in de buurt uit te slopen en doet een poging tot het onbewoonbaar maken van de woningen. Ondanks dat er nog mensen kunnen wonen tot dat ze beginnen met de sloop en er genoeg mensen zijn in dezer periode die dringend een woning zoeken.

Bronen: https://www.indymedia.nl/node/36696
https://www.indymedia.nl/node/36708
https://www.indymedia.nl/node/36734
https://www.indymedia.nl/node/36742

20161031_Zaandam_Pand_gekraakt_en_hardhandig_ontruimt_1
20161031_Zaandam_Pand_gekraakt_en_hardhandig_ontruimt_2
20161031_Zaandam_Pand_gekraakt_en_hardhandig_ontruimt_3