Amsterdam: De Overval heeft rechtszaak verloren. OverVal Block Party, 14 september

20150914_Overval_Blockparty_Prins_Hendrikkade_138_AmsterdamKorte versie van het lange verhaal: De overval, Prins Hendrikkade 138, gaat ontruimd worden op 14 september omdat de eigenaar een asshole is en omdat Amsterdam de konten likt van speculanten, maffia en toeristen. Hun plannen zijn om woonruimte en ons sociale centrum te vernietigen om het zoveelste hotel te maken.
Kom daarom op 14 september, vanaf 8uur in de ochtend, om je support en solidariteit te tonen, en om te protesteren tegen deze ontruiming!

Lange versie van het korte verhaal: De eigenaar, Meneer Tol uit Volendam, had het pand eigenlijk al verkocht voor 2,5 miljoen aan een chinees bedrijf dat daar een hotel wilt bouwen. Volgens het koopcontract, zou het pand leeg opgeleverd moeten worden, maar omdat er een vrouw op de bovenste verdiepingen woonde, kon de verkoop geen doorgang vinden. De eigenaar probeerde jarenlang de huurder eruit te schoppen, maar haar huurrechten kregen de overhand. Meneer Tol heeft haar met geld en op legale wegen proberen weg te krijgen, daarna met pressie en zelfs intimidatie, maar de vrouw weigerde te moeten verhuizen.

Bovendien, de buren van de Nieuwmarktbuurt zijn tegen de komst van een nieuw hotel en hebben tot de rechter aan toe tegen de vergunningen geprotesteerd. Zij hebben in april helaas hun hoger beroep verloren en de vergunningen zijn toen verleend aan de eigenaar.

Nadat wij de benedenverdiepingen gekraakt hadden, ging de eigenaar meteen naar de rechter, eisende (liegend) dat de buurvrouw haar appartement zou verlaten op 1 augustus, en dat hij daarna het pand zou verkopen. Echter, had hij geen bewijs dat de buurvrouw het pand zou verlaten (aangezien het niet waar was), en de rechtszaak werd dan ook uitgesteld voor een aantal weken. Precies een week voor de rechtszaak op 1 augustus overleed de buurvrouw plotseling. Dit is verdacht, maar wij hebben geen bewijs dat de eigenaar hier een rol in heeft gespeeld, behalve dan dat een er een motief is van 2,5miljoen euro. Meneer Tol staat op de zwarte lijst bij de gemeente en het heeft veelal schulden. In de rechtszaak beweerde hij dat als hij het pand niet voor eind september verkocht zou hebben dat hij dan failliet is, dit met bewijs van de bank die druk op hem uitoefent en waarbij de bank de winst die hij heeft gemaakt uit andere activiteiten benadrukte.

Sinds de buurvrouw overleden is en meneer Tol failliet gaat, heeft de rechter bepaald dat wij het pand leeg moeten opleveren zodat de eigenaar het kan verkopen. De rechter heeft bepaald dat wij 7 dagen na het vonnis weg moeten zijn, en dat de ontruiming op 14 september plaats zal vinden.

Wij hebben geen nieuw hotel nodig, wij hebben geen maffia nodig die nog meer geld maakt. Wij hebben niet een stad nodig die wordt overgenomen door kapitalisten en toeristen. Wij hebben huizen en autonome plekken nodig, die zich niet berusten op de logica van winst maar zelf-organiserend zijn door de mensen die in de stad wonen. We zullen deze plek verliezen maar we zullen onze strijd niet verliezen. Kraken gaat door!

Kom daarom op 14 september vanaf 8 uur in de ochtend naar de Prins Hendrikkade 138 en laat je support en solidariteit zien, protesteer tegen de ontruiming!!

https://www.indymedia.nl/node/29391
https://radar.squat.net/en/event/amsterdam/diy-workshop/2015-09-14/overval-block-party