Amsterdam: Delta Lloyd kantoorpand aan Joan Muyskenweg gekraakt

20140914_Amsterdam_Delta_Lloyd_kantoorpand_aan_Joan_Muyskenweg_gekraakt

Afgelopen zondag 14 september 2014 is Joan Muyskenweg 4 te Amsterdam gekraakt, een pand uit de vastgoedportefeuille van Delta Lloyd Vastgoed Kantoren BV. Het is één van de panden op de lijst van de Amsterdamse kantorenloods. Deze gemeentelijke instelling houdt een lijst bij waarop alle door eigenaren gemelde, (deels) leegstaande kantoren staan. Per januari 2014 betrof het 187 kantoren met een totaal oppervlak van ruim één miljoen vierkante meter. Het betreft hier alleen kantoorpanden met een vloeroppervlak van meer dan duizend vierkante meter. Volgens de kantorenloods staat het pand al ruim een jaar leeg.

De kantorenloods is een initiatief van de gemeente Amsterdam om de in juli 2010 in werking getreden wet ´kraken en leegstand´ te kunnen uitvoeren. Deze wet stelt dat kraken verboden is, maar dat in ruil daarvoor de overheid actief gaat werken aan het ombouwen van leegstaande kantoren naar bijvoorbeeld woningen of hotels. Sinds invoering van deze wet heeft ongeveer 350 duizend vierkante meter kantoorruimte in Amsterdam een andere functie gekregen, wat neerkomt op ongeveer 100 duizend vierkante meter per jaar.
In maart 2014 stelden Wethouder Ossel (wonen) en van Poelgeest (ruimtelijke ordening) van de gemeente Amsterdam in het NRC: “de wet maakt de doelstelling om de leegstand met extra kracht aan te pakken wat ons betreft niet waar”. De krakers van de Joan Muyskenweg 4 vinden ook dat het niet snel genoeg gaat. Er staat nog steeds een enorme hoeveelheid kantoren leeg terwijl de wachtlijsten voor een huurwoning in Amsterdam minstens tien jaar zijn, en kopen alleen kan als je veel kapitaal meeneemt. Veel mensen wonen met tijdelijke huurcontracten of antikraakcontracten bij de gratie van de grote vastgoedspelers, die als ze willen min of meer direct over hun pand kunnen beschikken. De bewoners hebben geen huurbescherming en mogen dan hopen dat er iets anders aangeboden wordt.
De krakers wensen er niet aan mee te doen. Ze vinden dat ze net zo goed recht hebben op de stad als grote vastgoedeigenaren omdat ze er werken, studeren en er hun sociale leven hebben. Ze gaan per direct contact opnemen met eigenaar Delta Lloyd om te kijken of ze tot een gebruiksovereen-komst kunnen komen.

https://www.indymedia.nl/node/24636

20140914_Amsterdam_Delta_Lloyd_kantoorpand_aan_Joan_Muyskenweg_gekraakt_