Athene (Griekenland): herkraak en opnieuw ontruiming Villa Amalias, inval in Skaramaga kraakpand

Op 9 januari rond half 8 in de ochtend hebben tientallen mensen Villa Amalias opnieuw gekraakt, daarbij hingen ze een vlag op met de tekst: “Kraak voor altijd – Villa Amalias”. Vrijwel direct gooiden agenten van de mobiele eenheid, die het gebouw omsingeld hadden, traangasgranaten naar binnen. Rond 9.20 braken speciale eenheden van de politie (EKAM) de ramen van het gebouw en deden opnieuw een inval, waarbij ze de 101 aanwezigen aanhielden.

Intussen – ongeveer op hetzelfde tijdstip – bezetten 40 anarchisten uit solidariteit het hoofdkwartier van DIMAR (De democratisch linkse partij), die deelneemt aan de regeringscoaltie. Ook hier deed de politie een inval waarbij de bezetters werden aangehouden.

In navolging van de uitzetting en arrestaties van krakers in het krakerspand Villa Amalias, is er tijdens de ochtend van 9 januari een politieinval bezig in Patission 61 & Skaramaga. Rond 15.00 uur ramden agenten van de mobiele eenheid de deur in en bestormden het gebouw.

Athens_Patission_61_Skaramanga_squatEen korte verklaring van het collectief van Skaramaga over de inval:

Een politieinval vond vandaag (9/1) plaats rond 15.00 uur in het Patission 61 & Skaramaga kraakpand. Zeven kameraden waren in het gebouw tijdens de inval en zij zijn momenteel getuige van de politiezoekingen. De repressieve operatie gebeurde een paar uur na de (gepoogde) herbezetting van Villa Amalias en de bezetting van het DIMAR hoofdkwartier, hetgeen leidde tot de uitzetting van deze bezetters en de arrestaties en het in hechtenis nemen van ongeveer 150 kameraden.

De driedelige regering, de politie en de NAT (Merchant Seamen’s Pension Fund die claimen dat het hun gebouw is) zijn voornamelijk verantwoordelijk voor deze aanval. Wij zijn tegen hen en hun ingreep.

Skaramanga: http://pat61.squat.gr/
Villa Amalias http://villa-amalias.blogspot.com/