Krakers belegerd

Persbericht Den Bosch, 27.01.04

Krakers belegerd

Afgelopen zondag nam een groep van circa 40 krakers de voormalige oude Tulip-fabriek aan de Hambakenwetering (Den Bosch) in gebruik als woon- en werkplaats voor ongeveer 15 mensen. Nadat de politie leegstand had geconstateerd en daarmee de kraak dus legaal werd, installeerden de krakers zich in het gebouw. Enkele uren later stond de bewaking en de directie van de Fortis Bank voor de deur. Aangezien het gebouw van de Fortis Bank en het gekraakte object beiden door hetzelfde hek omsloten zijn ontstond er onenigheid over het wel of niet mogen betreden van het terrein. De krakers echter hebben als toegang de achterzijde in gebruik genomen via een hek dat ook al jaren niet meer werd gebruikt. Op die manier hoeft de Fortis bank geen hinder te ondervinden van de krakers. De Fortis Bank dacht daar anders over.

Zij zijn van mening dat zij zeggenschap hebben over het gehele terrein en dat het gehele terrein voor de krakers verboden toegang is. Na veel over en weer gepraat heeft de politie het volgende besloten: De krakers hebben huisvrede en dus mag de eigenaar en de bewaking het pand niet betreden. De Krakers mogen het omliggende terrein niet betreden. Ze mogen er wel uit maar niet meer in.

Op dit moment wordt het gebouw 24 uur per dag omsingeld door de bewaking. In een poging om de krakers op deze manier ‘uit te hongeren’ duurt deze belegering nu al bijna 3 dagen. Pogingen om de krakers vanaf het hek te bevoorraden worden tegengegaan. De Fortis Bank directie is tot nu toe niet bereid geweest opnieuw met de krkaers te spreken. De krakers laten weten dat zij niet van zins zijn het pand te verlaten.

Groeten uit Den Bosch.

[squat!net]