Krakers Jonsvollsgaten 8 te Bergen (Noorwegen) ontruimd

Eerder bericht over Bergen: http://squat.net/nl/news/jon280903.html

Zonder dat er nieuwe plannen voor het gekraakte pand aan de Jonsvollsgaten zijn, is het pand afgelopen woensdagavond 1 oktober ontruimd. De laatste paar jaar heeft eigenaar Ole Jan Strønen de huurders uit de belendende panden gewerkt. Een levendig binnenstadsbuurtje is de nek omgedraaid.

Bewoner Magnus Helgesen: ”De buren weten niet wat er gaat gebeuren, de gemeente weet het niet en ik vermoed dat zelfs de eigenaar geen flauw benul heeft. Het enige dat zeker is, is dat goed bewoonbare panden nu leeg staan en zullen verkrotten”

Spekulanten hebben te lang de stadsontwikkeling gestuurd. Als de huiseigenaren hun verantwoordelijkheid in deze niet nemen, moet de gemeente de betreffende bezittingen onteigenen. Zolang dat niet gebeurd, is het niet onredelijk dat andere mensen in de lege panden wonen.

”Bewoners hebben een morele verplichting om zorg te dragen voor de stad waar ze wonen, wij doen dat door leegstaande panden te adopteren” – Magnus Helgesen

Gedeeltelijk vertaald van http://squat.net/no/news/jons041003.html

 

[squat!net]