pand gekraakt in de minnemastraat in Leeuwarden

Vorige week is het woonhuis bij de voormalige grafkistenfabriek gekraakt door een groep jongeren. Het pand stond al 2,5 jaar leeg, en is eigendom van stadsherstel. Die willen het pand gelijk met omliggende panden verherbouwen tot 7 luxe-appartementen.

Stadsherstel heeft de krakers een tijdelijk huurcontract aangeboden (noot van de redaktie: niet doen, geeft alleen maar ellende en ondermijnt de rechten die je als kraker hebt), de krakers op hun beurt hebben aangegeven het pand in principe wel te willen kopen. Stadsherstel lijkt niet echt van plan om op dat aanbod in te gaan. De krakers willen het 18e eeuwse pand in oude staat terugbrengen. Stadsherstel heeft aangekondigd naar de rechter te stappen als de krakers niet uit zichzelf vertrekken. Volgens de directeur van stadsherstel worden de koopappartementen eind dit jaar opgeleverd, hoewel er voor zover bekend nog geen bouwvergunningen zijn aangevraagd.

Inmiddels hebben de krakers open dag gehouden om samen met de buurt te kijken wat voor openbare initiatieven ze in het pand kunnen ontplooien. De buren zijn enthousiast over de aktie, en zijn op de open dag met een aantal ideeen gekomen.

Nu maar hopen dat die tijdelijke gebruiksovereenkomst van tafel wordt geveegd. Leuk detail is dat de gebruiksovereenkomst naar verluidt zou lopen tot februari 2004. En dat terwijl de directeur van stadsherstel claimde dat de appartementen eind 2003 al opgeleverd zouden worden.

[squat!net]