eigenaar Lüske met sloopploeg op ADM

Gisteren was alles beter: Lüske keert terug naar ADM met sloopploeg

ADM vrijdag voor pinksteren. Duizenden diertjes worden vermalen in de 90m3-per-uur pomp, die in 24 uur al een meter water uit de idyllische polderplas gepompt heeft. De acht meerkoetennesten, slaapplaats voor de kuikens, gevaarlijk scheef omgeknakt, de kikkervisjes ten dode opgeschreven.

Nog een dag en het is gebeurd, geen natuur meer om te beschermen. Met een grote zandhapkraan scheurt rik heen en weer, maakt een weg voor de vuilniszandwagens, wiens inhoud hem rijk zal maken en de door hem gehate stinkkrakers weg zal jagen naar leukere plekken. Hij heeft een gat van 20 meter in ons hek gemaakt en waarom? Eindelijk maakt iemand een gat in de pijp van de pomp, bij de koppeling. Rik sprint eropaf, tempert de pomp en fixt het in 3 minuten. Dan begint hij te bellen. Daar komen zijn kollega’s en DE Kollegas (lees: de politie). Heb je een vergunning? vraagt de in gestolen fietsen geschoolde politieman. Ja zegt Rik, maar even niet bij me. Ok zegt de P, stop maar even, dan zoeken we dit uit.

Hij kapt bomen met nesten, zeg ik. P zegt dat zijn geen bomen, maar wilgen. Rik zegt dat ze alle nesten gemarkeerd hebben met rode dingetjes maar deze zijn nergens te zien. ‘Oh’ zegt P. Dan stapt Rik weer in zijn kraan en gaat verder met het verwerken van de natuur terwijl zijn vriend Edwin van het Rbplein de P bezig houdt tot de P weer vertrekt.

ADMmers proberen zo snel mogelijk het hek weer dicht te krijgen. Anderen gaan op en voor de kraan zitten. Rik wordt helemaal gek en rijdt op ze in, graaft over zittende mensen heen en terwijl een man zich vasthoudt aan zijn graafarm tracht hij alsnog een meerkoetennest op te ruimen.

P komt weer terug en wil dat mensen van de kraan afgaan, want misschien staat Rik wel in zijn recht. Cor de buurt-P vindt het wel welletje, wellicht met de streetrave van morgen in zijn achterhoofd maant hij dat de pomp moet worden gestopt waarna de uitvoerders vertrekken. Rik zegt tegen de laatste tegenstanders: kijk ik laat een jerrycan benzine achter, steek em maar in de fik. S’ avonds half acht zijn vier ons onbekende mannen bij de kraan. Later horen we van Cor de buurt-P dat er voor tienduizenden euro’s schade is aan de kraan.

De volgende ochtend komen eindelijk deskundologen: stadsecoloog AID P die florawet kent. Er wordt besloten om het werk stil te leggen tot september vanwege het broedseizoen. Even later komt Rik de kraan ophalen. Deze blijkt alleen twee kapotte raampjes te hebben en rijdt moeiteloos weg.

Het probleem is dat ze dinsdag terug willen komen met de klepelmachine die in een dag alle begroeiing van de hele ADM kan vermalen, bouwrijp maken noemen ze dat. Volgens Rik heb je daar geen vergunning voor nodig en land kun je niet kraken, zegt ie. Een komplex met een hek eromheen wel, volgens ons. De gemeente vindt dat wij ons niet moeten verdedigen en zegt dat zij deze mogelijke aanval, dinsdagochten vanaf 7 uur, zullen voorkomen.

gr. k.

voor meer adm-info zie http://www.contrast.org/adm

[squat!net]