Buren helpen krakers Rijzenburg winter door

  Buren helpen krakers Rijzenburg winter door


Door ARJAN KROPMAN

ELST – Beschreven in de folder van projectontwikkelaars van Westeraam als monumentaal uitzicht, maar gedoemd om gesloopt te worden. De krakers Rijzenburg willen echter van geen slopen weten.


De krakers van Rijzenburg voor hun monumentale woning. Foto: Ben Balster.

Kraken uit principe, dat is wat de jonge bewoners van de monumentale boerderij Rijzenburg aan de Rijksweg Noord in Elst doen. Niet omdat ze geen geld hebben om te huren, maar omdat het voor hen onlogisch is om 250 euro in de maand te betalen voor twintig vierkante meter, terwijl een pand als dit leeg staat.

De jongeren wonen er met zijn zessen, vijf jongens en één meisje. En vinden gezelschap in twee honden. Er is geen stromend water, geen gas en geen licht. Het een en ander is wel aangevraagd, maar de Nuon en het waterleiding bedrijf doen moeilijk, zeggen de krakers. “Vreemd”, vindt Puk van der Berg, één van de krakers: “Ook krakers hebben in Nederland recht op gas, water en licht.” Maar zitten doen ze er niet mee. “Het is hier goed wonen, wel wat improviseren, maar dat is goed mogelijk. We hebben een gaskachel en een haardkachel, water krijgen we van een paar vriendelijke buurtbewoners. Alleen douchen kan hier niet, dat doen we bij vrienden of ouders.”

Het pand werd tot aan september bewoond door een kraakwacht. Maar de staat werd volgens eigenaar Gerritsen Bouwgroep zo slecht dat ze besloten de kraakwacht op te heffen.

Rijzenburg staat op de gemeentelijke monumenten lijst . Het gebouw is één van de weinige T-vormige boerderijen in de regio. In december nog wordt de aangevraagde sloopvergunning behandeld door de monumentencommissie. Pas als het pand van de lijst is, kan een sloopvergunning afgegeven worden.

” We voeren geen harde acties, maar we gaan ook niet zomaar weg hier. We verzamelen handtekeningen en dienen een bezwaarschrift in. Alleen als het zover komt dat de politie ons er hardhandig uit komt zetten, dan werkt dat natuurlijk ook de andere kant op”, zegt VWO-leerling en bewoner André van der Sloot.

Het leven in een kraakpand is niet zo heel anders volgens de krakers.

“Je leeft gewoon een stukje terug in de tijd. We hebben hier geen televisie, dat is heerlijk, er is genoeg te doen”, vertelt Ronald, die zijn tijd in de boerderij doorkomt met zijn muziek en zijn passie voor fotograferen. Laureen Gerretsen stemt toe: “We hebben elkaar genoeg te vertellen en we proberen de boel zover dat kan zelfs op te knappen.”

De buurt heeft geen last van de illegale bewoners. Sterker, een deel van de medebewoners aan de Rijksweg helpt de krakers een handje.

Helga Peters woont met haar gezin schuin tegenover Rijzenburg: “Mijn man is ze gelijk gaan opzoeken. Hij is zelf tegen de sloop van het pand. Toen ze zeiden geen overlast te willen veroorzaken, heeft hij ze meteen wat hulp toegezegd.”

Samen met nog enkele andere buurtbewoners helpt de familie Peters de jongeren aan water en stroom voor hun accu’s.

[squat!net]