Krakend kamperen én eten op Limosterrein

  Krakend kamperen én eten op Limosterrein


Door MARIEKE VENBRUX

NIJMEGEN – De gemeente eiste dinsdag in een kort geding dat ze zouden vertrekken, de krakers van het vroegere ketelhuisje op het Limosterrein. Zelf zeggen ze vooralsnog te blijven. “De plannenvan de gemeente zijn te vaag om vier mensen en een eetcafé op straat te zetten.”


Krakers van het ketelhuis op het Limosterrein peinzen er vooralsnog niet over om te vertrekken. Foto: Gerard Verschooten.

Menig student zou er jaloers op zijn. Evenals elk avontuurlijk kind. De zelfgebouwde slaapplaatsen net onder het plafond houden het midden tussen een luxe hoogslaper en een professioneel getimmerde boomhut.

“Mooi he, onze luchtkastelen. Zou toch zonde zijn als ze weg moeten”, aldus Sjaak, een van de krakers van het voormalig ketelhuisje op het Limosterrein.

Ruim een jaar geleden namen hij en zijn medekrakers bezit van het pand. Ze knapten het huisje op, doopten het om tot De Takel, gingen er met vier man wonen en begonnen er een veganistisch eetcafé, het enige dat Nijmegen rijk is.

Tot zover. Want de gemeente Nijmegen, eigenaar van het pand, dreigt roet in het eten te gooien. Zij wil dat de krakers het pand verlaten ten behoeve van een informatiecentrum voor bezoekers van het Limosterrein.

Afgelopen dinsdag eiste de gemeente in een kort geding voor de Arnhemse rechter dat de krakers zouden vertrekken. Maar de rechter wilde eerst helderheid over de vergunningen die nodig zijn voor de verbouwing van het pand, alvorens uitspraak te willen doen. Dit om te voorkomen dat het pand straks opnieuw leeg komt te staan.

Want in 1997 werd het gebouw ook al eens gekraakt. Toen moesten de krakers wel weg, waarna het pand geruime tijd niet meer werd gebruikt. “Daar zijn we nu ook bang voor”, zegt Sjaak. “En de rechter kennelijk ook. Plannen heeft de gemeente genoeg, maar het blijft allemaal hartstikke vaag.

Eerst zou het pand bedoeld zijn voor de Groengroep en ‘een of meer derde gebruikers’. Wie die gebruikers zijn, dat is nooit duidelijk geworden. Nu zou er dan een informatiecentrum moeten komen. Geen idee wie dat gaat beheren. Er moet trouwens nog subsidie voor worden aangevraagd. Wie zegt dat dat gaat lukken? Laat ze dat eerst maar eens regelen. Trouwens, voor enkele informatie-uurtjes per week zijn hier op het Limosterrein genoeg andere lege panden beschikbaar.”

“Kijk, wij zijn best bereid het pand te verlaten, maar dan moet het wel een gedegen en concrete andere bestemming krijgen”, zegt medebewoner Gijs. “In ieder geval gedegen en concreet genoeg om vier mensen en een heel eetcafé op straat te zetten.”

Het principe van dit veganistisch eetcafé, dat elke vrijdagavond ‘geopend’ is, is simpel, aldus Sjaak en Gijs. “We vragen winkeliers om producten die niet meer geschikt zijn voor de verkoop, maar nog wel gewoon goed zijn. Meestal krijgen we die gratis of heel goedkoop mee. De totale kosten worden verdeeld onder de gasten, dus meestal betaalt iedereen niet meer dan een euro of zo.”

Kwamen er in het begin vooral bekenden van de krakers langs, de laatste keren kwamen ook bewoners van het nabij gelegen asielzoekerscentrum op bezoek. Gijs: “Een vader had zijn twee kinderen meegenomen. ‘Kijk’, zei de man, ‘hier mogen mannen en vrouwen wel samen in één ruimte eten.'”

Vooralsnog gaan de krakers er niet vanuit dat ze over twee weken, wanneer de rechter uitspraak doet, hun woning moeten verlaten. “We hebben goede hoop. Het zou jammer zijn als we weg moeten. We hebben veel aan het pand gedaan, hebben het leefbaar gemaakt en ervoor gezorgd dat het pand nog in fatoenlijke staat verkeert. Bovendien is het goed wonen hier, al vereist het enige creativiteit. De wc spoelen we door met regenwater, ons drinkwater halen we in jerrycans bij vrienden en gas om te kunnen koken bij de gasboot. Een beetje kamperen is het wel.”

Hoewel de krakers het pand inmiddels helemaal eigen hebben gemaakt, zijn een aantal kleine erfenissen uit het verleden nog wel aanwezig. Zo zijn er de anti-fascisme-teksten van de vorige krakers op de muur en de verwijsbordjes naar de ‘vertelkelder’ en het ‘insektenhotel’ die de leden van de Groengroep in het pand hebben achtergelaten. Wat dit laatste betreft: mocht de gemeente uiteindelijk door de rechter in het gelijk worden gesteld, dan heeft zij voor haar informatiecentrum dus alvast een heel klein beginnetje.

http://squat.net/nijmegen

[squat!net]


Tags: