Krakers weg, huis gesloopt

  Krakers weg, huis gesloopt


door Angelique Rondhuis

9 JULI 2002 – DEVENTER – Was het huisvredebreuk of niet? De gemeente zegt van wel, kraker Thomas en omwonenden houden vol dat de anti-krakers al uit het pand aan de Holterweg vertrokken waren toen Thomas dit weekeinde samen met een vriend zijn intrek nam in het slooppand.


De krakers zijn nog maar net weg of de slopers slaan al toe. ((Foto Ab Hakeboom))

Maandagochtend kwam er al een einde aan de kraakactie. De politie zette de jongemannen eruit en voordat er ook maar iets kon gebeuren deed de slopershamer zijn werk al. De buurt stond er bij en keek erna. Niet bij machte om wat te doen, maar ze waren het ook niet eens met de gang van zaken. Verschillende huizen op de Holterweg staan op de nominatie gesloopt te worden. Aan de ene kant voor de verbreding van de weg, aan de andere zijde voor de bouw van de skihal, waarvan het nog niet zeker is of die er überhaupt komt.

‘We zijn niet eens op de hoogte gesteld dat het pand vandaag gesloopt zou worden‘, zegt de directe buurman, Gerrit Pannekoek. ‘Dat is toch belachelijk?

VERHUURD

Naast zijn huis staat ook een pand officieel leeg, maar bewoond door anti-krakers. Breurman en Pannekoek zijn beide eigenaar van hun huis en willen niet weg. De andere huizen in de buurt waren verhuurd.

‘Ik ben hier geboren en getogen. Mijn vader heeft het huis zelf gebouwd‘, legt Pannekoek uit. ‘In 1998 had ik net een grote verbouwing gehad toen de gemeente kwam. Ik moest hier weg. Ik vertelde ze dat dat helemaal niet nodig is: de Holterweg wordt aan de andere kant breder gemaakt. Maar nee, dat was het niet. De weg werd zo duur dat ‘omliggende gronden in exploitatie genomen moeten worden‘, dreunt Pannekoek het uit het hoofd geleerde zinnetje op. Eerst zouden er kantoren komen, maar vervolgens hoorde hij jaren niets meer van de gemeente.

Tot vorig jaar. Toen kwam ineens ‘die pias‘ met het ‘onzalige‘ plan voor een skibaan, legt Pannekoek uit. ‘Ik heb geen zin om te verkopen. Ik heb het hier goed naar m‘n zin. De ambtenaar kwam niet verder met mij. Toen kwam wethouder Doornebos langs. Ik heb ‘m gevraagd hoe een PvdA-er kan verzinnen zoiets onbenulligs te bouwen als een skibaan. Er werd me gezegd dat ik kan blijven wonen als er geen skibaan komt.‘

Ondertussen loopt zijn buurtje echter leeg. Pannekoek en zijn vrouw zijn niet de jongsten meer en krijgen wel een beetje een onveilig gevoel. ‘En als het nu zo zou zijn dat ze het nu platgooien en over twee weken met de bouw beginnen, dan zou het wat anders zijn‘, vindt hij.

MOOI

Thomas heeft net zijn weinige huisraad in de auto gezet. ‘Dit was een hartstikke mooi huis. En de komende vijf jaar staat er echt helemaal niets op die plek hoor‘, zegt hij terwijl de slopers van Dusseldorp de eerste happen in de muren van het witte huisje zetten.

‘Als ik me aan de regels moet houden, moet de gemeente dat ook‘, verklaart Thomas zijn kraakactie. Volgens hem zijn de procedures rondom de sloop niet netjes verlopen. ‘Het is een kat- en muisspel. Ik dacht hier met allerlei procedures nog wel een jaartje of twee, drie te kunnen wonen. Maar dat ging dus niet helemaal door. Nu ja, ik zie wel weer waar ik terecht kom.‘

PLAT

Zijn kraakvriend werd tijdens de ontruiming door de politie meegenomen naar het bureau. ‘Toen was ik er net niet. Ik heb geprobeerd te bellen, maar ik weet niet wat ze met hem doen.‘

De mannen van Dusseldorp gooien ondertussen niet het gehele huis plat. Het gaat net zo ver, dat niemand meer in z‘n hoofd haalt er te gaan wonen. ‘We hebben een halve dag vertraging opgelopen‘, zegt G. Dijkman van de gemeente Deventer. ‘De sloop moet twee weken duren.‘ Een paar uur later staan er hekken om het witte huis met de happen erin. Een sloper is er niet meer bezig.

[squat!net]