Nijmegen: Agent berispt

  Nijmegen: Agent berispt


Door onze verslaggever

NIJMEGEN – De politieman die vorig jaar foto’s maakte van de bewoners van een kraakpand aan de Ubbergseweg in Nijmegen heeft onbehoorlijk gehandeld. Tot die conclusie kwam korpsbeheerder G. ter Horst na advies van de externe Klachtencommissie Politieoptreden. In overleg met de in Ooij woonachtige agent worden bindende afspraken gemaakt. Daarin wordt vastgelegd waar en wanneer de politiefotograaf als burger nog mag fotograferen. Nu kan verwarring ontstaan: is de fotograferende persoon in functie als agent of bezig met zijn hobby als freelance-fotograaf. voor onder andere advertentieblad De Rozet en De Gelderlander.

Op zondag 21 januari van vorig jaar maakte de agent buiten diensttijd, als freelancer foto’s van een gekraakt pand aan de Ubbergseweg. Hij werd herkend als politieman en voelde zich zodanig in het nauw gedreven door de krakers dat hij zijn politielegitimatie toonde. Volgens de klachtencommissie en de korpsbeheerder had hij dat niet mogen doen.

Een week later maakte de man foto’s van de ontruiming van een kraakpand in Lent. Ditmaal als politieagent. Over beide acties kwam een anonieme klacht binnen bij de Nijmeegse Werkgroep Klachten Politieoptreden. Om verwarring te voorkomen, besloot de politieleiding al in februari de man niet meer als fotograaf bij politieoptredens in te zetten. Na de conclusie van korpsbeheerder Ter Horst zal de agent ook zijn werk als freelance-fotograaf moeten beperken. De afspraken moeten nog gemaakt worden.

http://squat.net/nijmegen

[squat!net]


Tags: