Nijmegen: Pand uit nieuwbouwplan centrum gekraakt

  Nijmegen: Pand uit nieuwbouwplan centrum gekraaktsquat.net/nijmegen


Pand uit nieuwbouwplan centrum gekraakt: gelderlander 26-2-2002

Door onze verslaggevers

NIJMEGEN – Krakers hebben afgelopen weekeinde bezit genomen van het pand aan de Tweede Walstraat 100, dat op het punt staat verbouwd te worden. Huurder Jan Rikken heeft aangifte gedaan bij de politie. Gisteravond is besloten de verbouwing, die vandaag zou beginnen, een dag uit te stellen.

Het gebouw maakt deel uit van een serie panden op de hoek van de Tweede Walstraat en Vlaamsegas die plaats moeten maken voor een grootschalig nieuwbouwproject.

Ongeveer twintig mensen voerden zondagavond de kraakactie uit. Vier krakers zijn van plan in het pand, een voormalig café met woonruimte, te gaan wonen.

Jan Rikken, die het pand huurt, is woedend. De achterkant van het huis dient als kantoor voor de aannemer die zijn woon- en designcentrum aan de andere kant van de Vlaamsegas bouwt. Via een loopbrug is de bouwplaats verbonden met het gekraakte pand.

Links van nummer 100 begint Rikken met het bouwen van een nieuwe ruimte voor dansschool Amanné. Een deel van de inmiddels gekraakte woning zou vandaag verbouwd worden tot kantine voor de bouwvakkers.

De krakers zijn er echter van overtuigd dat het pand al anderhalf jaar leeg staat.

Het is niet de eerste keer dat krakers het gebouw hebben geclaimd. Een andere groep, die in contact staat met de huidige groep, verliet het pand anderhalf jaar geleden. Volgens een woordvoerder van de huidige krakersgroep zijn toen afspraken gemaakt met eigenaar Jan van Erp, waaraan hij zich niet zou hebben gehouden.

“Die krakers zijn eruit gegaan omdat hij iets wilde doen met het pand. Maar er is helemaal niks gebeurd. Er is hier echt een jaar lang niemand geweest. Dat is geen manier om met panden om te gaan.”

Volgens huurder Rikken is er wel degelijk iemand in de woning geweest. “Ik was hier vorige week nog met Van Erp.”

Rikken en Van Erp trekken samen op, omdat ze samen werken aan de nieuwbouw aan de Tweede Walstraat. De huidige rij huizen op de hoek van de Vlaamsegas met de Tweede Walstraat gaat tegen de grond. In plaats daarvan komt een theater-restaurant, dat Van Erp (eigenaar van bistro Wijmpje’s) gaat runnen. Daarboven worden koopappartementen gebouwd. Ook Eef Gerritsen (Griffy’s) is betrokken bij het plan.

Rikken voelt zich ‘aangetast in zijn rechtsgevoel’. “Er gebeurt hier echt wel wat. De uitvoerder zou morgenvroeg (vandaag, red.) om half acht beginnen. Dit gaat echt te ver.”

Rikken heeft de politie gisteravond zijn huurcontract getoond. Een delegatie agenten kijkt vandaag of het pand inderdaad in gebruik is. Rikken: “Wat mij betreft is het om vijf uur leeg.”

Toen Rikken in 2000 begon met de bouw van zijn woon- en designcentrum, lagen krakers ook al dwars. Ze namen hun intrek in de voormalige glas- en verfhandel Middendorp. Rikken, eigenaar van het pand, had de sloopvergunning voor het gebouw al binnen en was uitermate verbolgen over de kraakactie.

squat.net/nijmegen


Krakers moeten weg uit pand aan Tweede Walstraat: gelderlander 27-2-2002

Door onze verslaggever

NIJMEGEN – De krakers die zondagavond hun intrek namen in een pand aan de Nijmeegse Tweede Walstraat moeten dat vandaag weer verlaten. Dat gebeurt op last van de officier van justitie.

Volgens de officier is de kraakactie niet legaal omdat het gebouw met huisnummer 100 niet alleen een woning is, maar deels ook een bedrijfsruimte. Bovendien kan de eigenaar aantonen dat het pand afgelopen jaar drie maanden lang is verhuurd. Van leegstand van meer dan een jaar – de termijn die krakers in acht moeten nemen – is derhalve geen sprake.

De krakers hebben van de officier tot half negen vanochtend de tijd gekregen om vrijwillig het pand te verlaten. Een woordvoerder van politie zegt dat agenten om negen uur gaan controleren of dat ook is gebeurd.

De krakers zijn het niet eens met het besluit van de officier van justitie. Zij willen een kort geding aanspannen tegen de Staat. “We hebben onze twijfels of het pand wel echt is verhuurd, laat staan bewoond is geweest afgelopen jaar”, aldus een woordvoerder van de krakers.

De krakers willen nu een advocaat in de arm nemen om een kort geding tegen de Staat aan te kunnen spannen. Ze zouden afgelopen nacht een fax naar de officier sturen met de vraag of zij vandaag ook na half negen mogen blijven zitten om eerst een advocaat te kunnen regelen.

Het pand aan de Tweede Walstraat is eigendom van Jan van Erp. Die had het onlangs verhuurd aan Jan Rikken van het gelijknamig keukencentrum. Rikken is even verderop, in de Molenstraat, bezig met de nieuwbouw van een woon- en designcentrum. Hij wilde gisteren beginnen het pand aan de Tweede Walstraat in te richten als opslagruimte en schaftkeet voor de bouwvakkers.

Door de kraakactie moest Rikken dat plan in ieder geval tot vandaag opschorten.

Volgens de krakers is de situatie anders en zitten zij Rikken niet in de weg. “Tussen het deel dat hij benut en waar wij zitten is een muur. Die heeft hij er zelf ooit neer laten zetten”, aldus de woordvoerder.

squat.net/nijmegen

[squat!net]


Tags: