knokploeg Meerpad druipt uiteindelijk af

  knokploeg Meerpad druipt uiteindelijk af


Donderdag ochtend 28 juni werd alarm gebeld voor het Meerpad 28 (A’dam Noord): rond 10 uur was eigenaar Scheepmaker met wat breedgeschouderde maatjes het huis binnengedrongen en had de twee aanwezige bewoners eruit getimmerd. Ongeveer gelijktijdig begon een grijper de dak eraf te slopen. De politie kwam kijken maar zei ‘er niet tussenin te willen gaan staan’ en vertrok weer. Er was notabene net een rechtszaak gewonnen door de bewoners, en de smeris wist dat ook.

Toen ik er zelf aankwam, stonden een aantal krakers en sympathisanten toe te kijken hoe de slopers te werk gingen, echt een klote aanzicht. Het alarm begon enigszins op gang te komen, ATdinges was er ook al. Toen de grijper even stopte met vernielen om de plaatsing van een grote container in de tuin mogelijk te maken, gingen wij het huis weer binnen, eerst aarzelend(zag er ook best wel gevaarlijk uit + niet duidelijk hoe de knokploeg ging reageren) dan steeds verder. Scheepmaker probeerde ons weer eruit te werken, maar na wat duw- en trekwerk en wat rake klappen van een van die lieden besloot hij kennelijk niet verder te gaan vechten en slopen.

Waarom is mij niet duidelijk. Er waren intussen iets meer krakers dan knokploegtypes, maar wij zijn lang niet zo breedgeschouderd. Misschien dat ie toch een beetje gevoelig was voor de aanwezigheid van ATpliep en onze eigen cameravrouw. Of dat ie gewoonweg dacht dat ie voor vandaag genoeg gesloopt had…

Afijn, er ontstond een soort patstelling, wij in en rondom het huis of wat ervan over was, de knokploeg even verderop. Een aantal mensen ging nog een keer proberen aangifte te doen bij het smeris buro Waddenweg (om de hoek), ditmaal mét camera. Wonder boven wonder kwam er ook nog smeris, maar die deed verder helemaal niks. Uiteindelijk gingen de bouwvarkens maar weer weg, hun dagje was inmiddels weer om. Tja, dan maar puin ruimen en weer enigszins bewoonbaar maken.

Het is in ieder geval duidelijk dat de smeris niet optreedt tegen deze gevaarlijke gek. Dat betekent ook dat als er morgen weer een grijper voor de deur staat, het de mensen die dan aanwezig zijn geoorloofd is om hun leven te verdedigen op een manier die hun gepast lijkt. Dit heet namelijk noodweer.

Ik heb me laten vertellen dat er zeer binnenkort een heuse bouwdag georganiseerd wordt. Ondertussen is iedereen (nou ja , iedereen…) welkom langs te komen met wat gereedschap e.d., als je ergens nog een groot stuk zeil hebt liggen: graag, of anders gewoon om de bewono’s/bezetto’s strekte te wensen.

Shovel bij het Meerpad, 28-6-2001
Foto: Hans Foto


[squat!net]