Krakers trekken in woon-winkelpand In de Betouwstraat

  Krakers trekken in woon-winkelpand In de Betouwstraat


Krakers trekken in woon-winkelpand In de Betouwstraat
Door onze verslaggever

NIJMEGEN – Krakers hebben zaterdag bezit genomen van een woon-winkelpand aan de In de Betouwstraat in Nijmegen. In het pand was tot twee jaar geleden een buurtsupermarkt gevestigd. Volgens de vijf krakers stond het gebouw langer dan een jaar leeg. De eigenaren bestrijden dat en vrezen dat de verkoop van hun eigendom hierdoor wordt bemoeilijkt.

De krakers hebben zelf de politie ingeseind. Die heeft volgens een woordvoerder van de politie geconstateerd dat het pand leeg stond. Vandaag zal de politie onderzoeken welk van de partijen gelijk heeft. Blijkt dat de eigenaren, het echtpaar Van den Heuvel, gelijk hebben, dan kan volgens de woordvoerder om ontruiming worden gevraagd. ‘Maar de laatste jaren vertrekken krakers in zo’n geval meestal vrijwillig.’

Eigenaresse Willy van den Heuvel reageert ontdaan op de kraakactie. Het pand, dat is bedoeld als oudedagsvoorziening, was volgens haar vorig jaar al bijna verkocht maar de transactie ketste op het laatste moment af. Momenteel is een makelaar volgens haar nog bezig met de verkoop. Het echtpaar stelt nog tot en met juni vorig jaar in hun oude woning te hebben gewoond in afwachting van hun nieuwe appartement.

De krakers en de politie is een factuur van een verhuisbedrijf getoond waaruit moet blijken tot welk moment het gebouw bewoond is geweest. Volgens een woordvoerder van de krakers is dat echter geen bewijs. Hij stelt zich op het standpunt dat de verkoop gewoon door kan gaan omdat de krakers het pand toch zullen moeten verlaten als het eenmaal verkocht is. ‘We gaan niet hun pensioen afpakken.’

Volgens Willy van den Heuvel had haar echtgenoot vrijdag al gemerkt dat er mensen in hun oude huis waren geweest. Uit vrees voor krakers wilden ze daarom weer in het pand gaan slapen, maar voordien was de kraakactie al een feit, zo stelt ze.

De ontsteltenis is des te groter omdat het echtpaar naar ei-gen zeggen ten tijde van de Pierson-rellen de toenmali–ge krakers terzijde heeft gestaan.

‘We hebben ‘s nachts nog vleeswaren voor ze staan snijden. Die kraakacties in de Piersonstraat destijds, daar kan ik inkomen, maar dit is schandalig.’

[squat!net]


Tags: