Kraak illegaal: buurt solidair met eigenaren

  Kraak illegaal: buurt solidair met eigenaren


uit de Gelderlander
Door onze verslaggever

NIJMEGEN – De krakers in het zaterdag gekraakte woon-winkelpand aan de In de Betouwstraat in Nijmegen moeten eruit. Tot die conclusie is de politie gisteren gekomen op basis van verschillende documenten en na overleg met de gemeente.

Bewoners en bedrijven uit de In de Betouwstraat hebben zich gisteren solidair verklaard met de eigenaren. In een brief aan de krakers betitelen ze de kraakactie als ‘onrechtmatig en moreel verwerpelijk’. Ze eisen dat de krakers het pand ontruimen, eventuele schade herstellen of vergoeden en hun excuses aanbieden aan de eigenaren.

Volgens een politiewoordvoerder is gebleken dat het pand inderdaad nog geen jaar leeg staat, zoals de eigenaren eerder al stelden. Volgens de formele procedure heeft de politie de zaak voorgelegd aan de officier van justitie. Dat het pand ontruimd moet worden staat volgens de woordvoerder, gezien de wet, echter al wel vast.

Hij rekent erop dat de krakers vrijwillig zullen vertrekken. Op welke termijn ontruiming wordt geëist staat nog niet vast. De politie zou gisteren contact opnemen met de krakers.

Deze stelden in een reactie dat ze eerst het bezoek van de politie willen afwachten en zich moeten beraden. Volgens de eigenaren was het gebouw in juni vorig jaar nog bewoond. De politie komt tot dezelfde conclusie.

De krakers houden staande dat het pand al wel langer dan een jaar leeg staat. Het bewijs daarvoor zeggen ze te vinden in correspondentie uit 1998 die ze op de schoorsteen aantroffen.Buurtbewoners zouden ook verklaard hebben dat het gebouw al langer dan een jaar leegstaat.

Volgens bewoners en bedrijven in de In de Betouwstraat zijn de krakers alleen uit op gratis woonruimte in het centrum. Ze wijzen er in hun brief op dat het pand geen onderwerp is van speculatie, maar de oudedagsvoorziening van het echtpaar Van den Heuvel, dat lange tijd een buurtsupermarkt had in het pand. De eigenaren worden volgens de verklaring benadeeld omdat hun eigendom nu moeilijker te verkopen is.

[squat!net]


Tags: