Buurtbewoners adopteren boerderij

  Buurtbewoners adopteren boerderij


zie ook http://www.goudentips.org/boerderij

Amsterdam 20 januari 2001

Buurtbewoners adopteren boerderij.

Een groep van ongeveer 20 bewoners uit de Staatsliedenbuurt in Amsterdam heeft zaterdag 20 januari de monumentale boerderij Hogenes aan de Spaarndammerdijk 319 betrokken, om het te redden van de elementen.

Gewapend met plastic zeilen en koffie kwamen zij ‘s morgens eerste hulp verlenen aan de boerderij die in zeer slechte condititie verkeert. Deze slechte conditie is volgens hen te wijten aan het Stadsdeel Westerpark dat na jaren achterstallig onderhoud en bij gebrek aan goede plannen in december een deel van de boerderij opzettelijk heeft laten vernielen, om eventuele bewoning te verhinderen.

Alle ramen liggen eruit en er zijn gaten in het dak gemaakt, zodat wind en regen hebben vrij spel hebben. Ook zijn er gaten in de vloer gezaagd, en het unieke interieur is vernield; zonder sloopvergunning, zonder plan, en zonder respect.

Het Stadsdeel heeft een moeilijk uitvoerbaar plan met codenaam “Fase E” en probeert “een stukje polderlandschap binnen de stadsgrenzen te behouden, dan wel te creëren.” Het gaat om een klein groengebied dat ligt ingesloten tussen een spoorlijn, de begraafplaats st. Barbara, en een industriegebied. De andere gebruikers van het groen zijn de duivenclub, de hondenclub, de ponyclub, en een kleine groep stadsnomaden. De deelraad wil dat zij een soort stoelendans uitvoeren om straks ruimte te maken voor een tankstation. Dit tankstation komt op slechts 50 meter afstand van de boerderij. Tegen het geplande tankstation loopt inmiddels een bezwaarprocedure.

Het Stadsdeel wil de boerderij aan een commerciële “marktpartij” wegdoen. De verkoop / exploitatie van boerderij en grond moeten een deel van deze miljoenen verslindende operatie gaan bekostigen. Vooral de strategie van de deelraad om de plannen door te drukken met steeds kleine, moeilijk omkeerbare stappen valt bij de buurtbewoners niet in goede aarde. Nu de boerderij slachtoffer is geworden heeft de buurt ingegrepen.

De aktie wordt gesteund door o.a. Wijkcentrum Staatsliedenbuurt / Hugo de Grootbuurt , Wijkopbouworgaan Spaarndammerbuurt / Zeeheldenbuurt en de Kinderboerderij.

De redders van de boerderij doen een beroep op de nieuwe burgemeester om vooral hier goed te luisteren naar wat er leeft.

“Het is belangrijk dat het beste plan voor de buurt wint, en dat regels worden gehanteerd die kansarmen beschermen tegen willekeur en wanbeleid. Slechte plannen moeten worden teruggedraaid”, aldus een van de woordvoerders. “Ook zonder het grote geld is het hier heel goed toeven. Het kan ongetwijfeld nog beter, nog groener en nog goedkoper. Waarom hier geen werkgelegenheidsproject, zoals bij het VOC schip?” “Wij willen met iedereen praten die hart heeft voor de zaak, en zullen hier voorlopig blijven, om de boerderij te redden en te beschermen, onderling respect te bevorderen, de fantasie van goede plannenmakers te prikkelen en alvast de handen uit de mouwen te steken.”

Op dinsdag 23 januari kan iedereen inspreken bij de vergadering van de deelraadscommissie financiën, kunst en westerpark om 20:00 uur in het Stadsdeelkantoor.

Boerderij “Hogenes”, Spaarndammerdijk 319, telefoon 020-770 3913

zie ook: http://www.goudentips.org/boerderij/

– e-mail: boerderij [at] goudentips [dot] org

*einde persbericht*

.