Proces tegen de arrestanten van de Cineak

  Proces tegen de arrestanten van de Cineak


Hieronder twee van de verslagen van een rechtzitting vandaag. In deze zitting stonden twee mensen terecht die waren opgepakt bij de ontruiming van de Cineak <http://squat.net/cineakvoor meer info>. De mensen die binnenzaten hebben helaas geen dagvaarding meegekregen, want dan had het in dit proces over huisvredebreuk moeten gaan en daar durfde justitie blijkbaar niet aan. De verslagen zijn geplukt van de kraken-maillijst alwaar krakers uit de lage landen elkaar op de hoogte houden en uit maken voor rotte vis. Meer info over deze lijst op http://www.dvxs.nl/~skwot

  Bericht A van de kraken maillijst

Vandaag 17 januari is er een zeer rommelige rechtzaak geweest over de aanhoudingen bij de ontruiming de planet hollywood op 6 januari j.l. Er moesten 2 mensen terecht staan nn6 en nn8 in verband met art. 141 het gooien van steengelijkende voorwerpen naar de smeris. Nn6 heeft zich tijdens de aanhouding niet verzet en zich vreedzaam laten wegslepen. Nn8 is verwisseld met een andere persoon die tegen de afspraken in toch met een verfbom heeft gegooid. De rechtzaak was moeilijk te volgen doordat er in twee verschillende talen vertaald werd door tolken en men op de publieke tribune ook de hele tijd zat te praten en vertalen. De officier eist 10 dagen hechtenis en beweerd dat nn6 zich hevig verzet heeft tegen haar arrestatie en de smeris geslagen en geschopt zou hebben. Aan de hand van videobeelden van diverse media werd duidelijk dat nn6 zich inderdaad niet verzet heeft.

Advokaat Mark Wijngaarden was bij de herkraak aanwezig en kon dus tegen de rechter zijn eigen ervaringen vertellen. De officier bleef zich maar beroepen op de processen verbaal van de smeris. Als een nazi ademt liegt ie! Nn8 heeft 10 dagen gevangen gezeten en wordt vandaag op vrije voeten gesteld. Hij gaat eerst nog terug naar Lelystad om zijn spullen op te halen. Nn6 was al eerder vrij gelaten en heeft 3 dagen gezeten. Er hebben weer eens mensen verklaringen afgelegd bij de smeris over de afspraken die gemaakt zijn over de axie. Dat er bijvoorbeeld is afgesproken dat er geen geweld van krakerszijde zou worden gebruikt. De officier vroeg zich hierop af of nn6 en nn8 tot de groep behoorden die zich niet aan de afspraken heeft gehouden en dus wel geweld hadden gebruikt.

Mensen voor de zoveelste keer: Verklaar niets tegen de smeris en al helemaal niet over andere mensen! Het wordt hoe dan ook tegen je gebruikt of tegen je kameraden die wel in de bak moeten blijven zitten. Dus volgende keer smoel dicht en als je dat niet kan moet je maar thuis blijven, want je bent een gevaar voor de beweging. Anders vlieg je in de gracht en ga je zelf maar 10 dagen zitten met je grote bek. De rechter doet over 14 dagen uitspraak omdat ze het zelf ook een beetje verwarrend vond.

  Bericht B van de kraken maillijst

Penozeweg, 17 jan.

Veel te genieten, vanochtend bij de politierechter.

De officier van justitie kwam met zware ten laste-leggingen :Gooien met stenen en/of andere harde voorwerpen, verzet tegen arrestatie door slaan/schoppen naar de cop. Gelukkig had Marq Wijngaarden wat tv-nieuwsbeelden op video meegenomen waaruit bleek dat alleen de smeris hard geweld gebruikte- dit werd door de OvJ later ook overgenomen, zij sprak van ‘zeer hard politieoptreden’- en zonder enige aanleiding “een polsklem aanlegde”.

Ook de verklaringen van de arrestatie-eenheden waren niet erg overtuigend, zodat de OvJ de zwaarste beschuldigingen moest terugnemen. Ook van de geweldpleging in vereniging (art.141) bleef weinig geloofwaardigs over. Er werd vervolgens tien dagen geeist, zolang zat NN8 toevallig ook net vast.

Uitspraak op of voor 31 jan. De rchter hield de mogelijkheid open om de zaak door te verwijzen naar een meervoudige kamer, maar de advocaat zei daaraan geen behoefte te hebben

Pikant detail: Volgens het proces-verbaal was de beslissing tot binnendringen van de Cineak genomen door…Ad Smit! Dit is weer een schitterende illustratie van de mate waarin Amsterdam een politie-staat geworden is: Op t.v. eerst al commissaris van Riessen die het heeft over ‘zijn’ beslissing tot ontruiming, terwijl de OvJ die de beslissing voor zijn verantwoordelijkheid moet nemen in het dossier niet eens genoemd wordt. Deze OvJ is overigens de roemruchte crimefighter Teeven, van het publiciteitsgeile duo dat van de processen tegen ‘de hakkelaar’ (wie verzint dit soort nare bijnamen?) een ware kermisvertoning maakte.Zijn compaan is al overgeplaatst naar, ik meen St Maarten, who`s next!

Ook bij een kraak op 24 dec. in de Ostadestraat was Teeven de OvJ van dienst, naar de smeris toen beweerde.

************* einde knip- en plakwerk van de kraken-maillijst

persbericht over de 2e ontruiming van de cineak: http://squat.net/nl/news/cineak070101.html

[squat!net]