Het ongenuanceerde molli-persbericht

  Het ongenuanceerde molli-persbericht


Het enige echte molli persbericht vind je op squat!net.

Amsterdam, zondag 5 november 2000 PERSBERICHT

Onrust in Pijp door politieoptreden

Zeker tien van de elf personen die vrijdagnacht bij de inval in de Molli zijn opgepakt zijn weer op vrije voeten. Zij verklaren onjuist behandeld te zijn door de politie. Verder beticht de Molli de politie ervan leugens naar buiten te hebben gebracht over de inval. Ook heeft de politie bot en gewelddadig gehandeld bij de inval.

Afgelopen zaterdag beweerde Klaas Wilting, perswoordvoerder van de Amsterdamse politie, op het lokale televisiestation AT5 dat twee agenten in de Molli geslagen zouden zijn en dat er gepoogd werd hen een dienstwapen afhandig te maken. Dit zijn grove leugens! De informatie die de Molli heeft en het verhaal van de arrestanten staat volledig haaks op deze uitspraken.

Een reconstructie: het is vrijdagnacht. Enkele mensen zitten rustig in de Molli totdat er twee agenten binnendringen. Zij beweren een klacht ontvangen te hebben wegens geluidsoverlast. Dit druist in tegen de verklaringen van de buren, die zeggen rustig op een oor gelegen te hebben tot de M.E. de straat inreed. Deze agenten weigeren zich te legitimeren. Ondanks herhaald aandringen weigeren zij de Molli te verlaten. Hierop worden zij de Molli uitgeduwd. Vervolgens gaat een persoon buiten met deze politieagenten praten. Uit het niets duiken twee agenten in burger op die proberen deze persoon te arresteren. Hierbij wordt zij op de grond geduwd en geschopt. De andere aanwezigen slagen erin deze persoon terug naar binnen te trekken waarop de deur dicht gaat. Vrijwel direct staat de straat blauw met M.E., hondenbrigade en Bratra. Zij beuken de deur in met een verkeerspaal. Alle aanwezigen in de Molli worden aangehouden “wegens verzet en openlijke geweldpleging” en met bruut geweld afgevoerd. Hierop wordt de deur dichtgetimmerd. Twee toegesnelde buurtbewoners worden ook meegenomen, een van hen wordt ook tegen de grond gegooid en gebeten door honden terwijl hij al handboeien omhad. Ook in politiebusjes worden mensen geslagen. Handboeien worden extreem strak aangetrokken.

De arrestanten worden op het bureau in dagcellen gestopt. Bij een aantal van hen werden de handboeien niet verwijderd. Twee meisjes die uren aan elkaar geboeid werden, hebben na lang aandringen doch zonder gehoor te krijgen in een hoek van de cel op de grond moeten urineren. Enkele mensen die gewond waren kregen pas ’s avonds een dokter. Een aantal anderen kreeg zaterdag helemaal geen eten en drinken.

De Molli tast volledig in het duister wat betreft de motieven voor dit gewelddadige politieoptreden. Vermoed wordt dat dit een wraakactie is geweest vanwege het gezichtsverlies bij de ontruiming van de Kalenderpanden. Opvallend is de aanwezigheid van de agenten in burger op het moment van de melding van geluidsoverlast. Ook de vrijwel meteen aanwezige hoeveelheid M.E. doet denken aan een bewust geplande operatie. Indien niet, handelde de politie met een grote dosis paniek, wat niet gewenst is in deze professie.

De arrestanten zullen een klacht indienen via het klachtenbureau politieoptreden over dit inhumaan politiegedrag.

De Molli is een ontmoetingsruimte van krakers en buurtbewoners in de Van Ostadestraat 55h in de Amsterdamse Pijp. Op de huidige locatie bestaat zij reeds zestien jaar. Sinds tien jaar is deze ruimte gelegaliseerd.

DE MOLLI