voormalig APS-pand uitgebrand

  voormalig APS-pand uitgebrand


eerder nieuws over de voormalige APS: http://squat.net/nl/news/braboda280700.html alhier wordt verhaald hoe de bewoners van plan waren het pand te verlaten na een verstekvonnis. Een eerdere poging om het pand op de monumentenlijst te krijgen was niet gelukt.

  Voormalig APS-pand uitgebrand

BN/De Stem dd. 15-8. http://www.bndestem.nl/ Breda- De Bredase politie heeft gisteren al twee verdachten aangehouden voor een grote brand in een leegstaand bedrijfspand aan de Zonnebleomstraat in Breda. Het gaat om jongens van 18 en 15 jaar, die geen deel uitmaken van de groep krakers die in het pand heeft gewoond.

<….>

een groep krakers bewoonde het bedrijfspand de afgelopen drie jaar. Bouwbedrijf Lithos uit Barneveld is eigenaar van het grote pand, wil woningbouwplegen en won eind juli een kort geding tegen de krakers. Ze moesten het pand voor 14 augustus verlaten. In de afgelopen twee weken heeft de krakersgroep ander onderdak gevonden en zijn de leden bezig geweest hun spullen over te brengen. Naar eigen zeggen heeft de laatste kraker zondagnacht om 2.00u het pand verlaten en het ook goed afgesloten ‘om brandstichting te voorkomen’. <…..>

  Krakers in tranen bij ‘oude woning’

Emoties komen los bij felle brand in voormalige APS-gebouw in Zonnebloemstraat

Breda- Het beeld was ontroerend. Een van de kraaksters van het APS-gebouw in de Bredase Zonnebloemstraat stond gistermiddag met haar honden te kijken naar de zwartgeblakerde resten van wat tot zondagavond haar huis was geweest. Ze stond daar eenzaam afscheid te nemen.

‘s Morgens was ze nog ontroostbaar geweest. Ze had een telefoontje gekregen dat het APS-gebouw (haar voormalige huis) in brand stond en was naar de Minister Nelissenstraat gerend. dikke tranen liepen over haar gezicht. “Er liggen nog allemaal spullen van ons in het gebouw. en hoe moet het nou met die duiven, die zitten er ook nog in.”

<……>

Hoewel een groot aantal buurtbewoners bijna liefdevolle woorden over hand voor de krakers, kon er voor een aantal anderen maar een oorzaak voor de brand zijn: de krakers hadden het zelf gedaan.

Op het moment dat twee vrouwen dat rechtstreeks tegen een paar van de toch al zeer geemotioneerde oud-bewoonsters zeiden, leek de boel even te ontploffen. “We steken ons eigen huis toch niet in brand”, riepen de kraaksters in tranen. “wat denken jullie wel? Jullie zijn de aso’s” Tactisch optreden van een agent voorkwam esseling, maar een van de krakers kwam toch nog terug om te vertellen dat zijn vriendin ‘nu wel helemaal kapot’ zat.

Later zei politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk dat verhalen als zouden de bewoners bij de brandstichting betrokken zijn geweest, zo snel mogelijk uit de wereld geholpen moesten worden.

<….>

Zie ook BN/De Stem op internet: http://www.bndestem.nl/

*einde artikelen BN/De Stem

[squat!net]